Klima og miljø

Det økologiske landbruket har som oppgave å lede alle typer landbruk i mer bærekraftig retning.

Økologiske prinsipper og bærekraft

De økologiske prinsippene spiller en sentral rolle i arbeidet med å beskytte klimaet og miljøet. Økologisk landbruk og produksjon er basert på metoder som fremmer bærekraft og reduserer negativ påvirkning av naturen. Dette inkluderer bruk av naturlig gjødsel, prioritering av biologisk mangfold og forvaltning av økosystemer på en måte som bevarer jordens fruktbarhet og vannkvalitet.

De økologiske prinsippene:

Helse: Økologisk landbruk skal opprettholde og fremme helsa til jord, planter, dyr, mennesker og jordkloden som en udelelig helhet.

Økologi: Økologisk landbruk skal bygge på levende økologiske systemer og kretsløp, arbeide med dem, etterligne dem og hjelpe til å bevare dem.

Rettferdighet: Økologisk landbruk skal bygge på relasjoner som sikrer rettferdighet når det gjelder vårt felles miljø og mulighet for livsutfoldelse.

Varsomhet: Økologisk landbruk skal drives på en ansvarlig og varsom måte for å ta vare på miljøet og beskytte helse og velvære for nåværende og framtidige generasjoner.

Reduksjon av klimagassutslipp

Økologisk landbruk skal bidra til å binde karbon i jorda gjennom praksiser som bevaring av jordstruktur og økt bruk av dekkvekster. Dette bidrar til å redusere mengden CO2 i atmosfæren og bremser global oppvarming (Reganold & Wachter, 2016).

Beskyttelse av økosystemer

Videre skal økologiske metoder fremme et sunt og variert miljø. Ved å unngå syntetiske plantevernmidler og kunstgjødsel, reduseres forurensning av jord og vann, noe som beskytter både dyrelivet og menneskers helse (Mader et al., 2002). Økologisk produksjon skal også ta vare på biologisk mangfold, som er avgjørende for robuste og motstandsdyktige økosystemer (Bengtsson, Ahnström & Weibull, 2005).

Bidrag til en bærekraftig fremtid

Gjennom å velge økologiske produkter, kan forbrukere bidra til en mer bærekraftig fremtid. Økologiske prinsipper handler ikke bare om hva vi produserer, men også om hvordan vi forvalter naturressursene våre på en ansvarlig måte, slik at vi kan sikre et sunt miljø for kommende generasjoner. De nye kostholdsrådene oppgir økologisk korn og grønnsaker som et bærekraftig alternativ.

Overføringsverdi

Økologisk jordbruk tar ekstra hensyn til klima og miljø, jordhelse og dyrevelferd. Utviklingen på miljø- og dyrevelferdsområdet og strengere regelverk, tilsier at den kunnskapen som opparbeides gjennom økologiske metoder har fått større verdi. Derfor er overføringsverdien fra økologiske produksjonsmetoder til konvensjonelle (spydspissfunksjonen) viktig. Dette er fremhevet og tydeliggjort i den oppdaterte nasjonale strategien for økologisk jordbruk i Norge. Godt drevet økojord kan være mer motstandsdyktig mot både flom og tørke. Økologiske metoder blir dermed et viktig ledd i arbeidet med å skape et mer klimatilpasset norsk landbruk.

Fagartikler om klima og miljø