Hva er biokull? Fordeler og bruksområder i økologisk landbruk

Beregnet lesetid: 6 minutter

Biokull er trekull produsert fra biomasse for å kunne lagre karbon og forbedre jordsmonnet. Det produseres ved å varme opp biomasse på høy temperatur under begrenset tilgang til oksygen, en prosess kjent som pyrolyse.

Hvordan produseres biokull?

Biokull produseres ved å varme opp biomasse på høy temperatur under begrenset tilgang til oksygen, en prosess kjent som pyrolyse. Dette kan gjøres i spesialiserte ovner som holder mellom 500 og 700 grader. De mest aktuelle råstoffene for biokullproduksjon er halm og trevirke, men nesten all biomasse kan brukes.

Biokull gir et restprodukt i fast form, i tillegg til biogass (som metan) og bio-olje. I motsetning til kompost er biokull vanskelig å bryte ned for mikroorganismene, og derfor blir kullet værende i jorda. Karbonet som tilsettes jorda vil derfor i liten grad forsvinne ut igjen.

Et eksempel på dette er anlegget på Skjærgaarden Gartneri i Åsgårdstrand, som fungerer som et demonstrasjonsanlegg. Det vesle anlegget bruker 20 minutter på å omdanne organisk materiale til kull og kan produsere 60 kilo tørt biokull i timen, eller 240 liter.

Pyrolyse – en kort forklaring 

Pyrolyse er en termokjemisk nedbrytingsprosess der organisk materiale (biomasse) varmes opp i fravær av oksygen. Dette fører til at materialet omdannes til faste, flytende og gassformige produkter, hvor biokull er det faste restproduktet.

Biokull og jordkvalitet: Hvorfor er det viktig?

Å tilføre jorda karbon er viktig for å danne humus og mold, som igjen er viktig for jordstruktur og omsetning av næringsstoffer. Biokull er mer stabilt enn andre metoder for å tilføre karbon til jorda, som for eksempel gjødsel, som mikroorganismene før eller siden vil bryte ned. Derfor håper man at biokull kan tilføre karbon til jorda uten at det siver ut igjen.

Hånd som holder biokull over jord illustrasjonsbilde AI
Jordkvaliteten og avlinger kan forbedres på flere måter ved å tilsette biokull (Illustrasjonsfoto: Adobe Stock)

Biokull kan forbedre jordkvaliteten på flere måter:

  • Øke jordas evne til å holde på vann
  • Gjøre jorda raskere varm om våren (på grunn av mørkere farge)
  • Øke karbonnivået i jorda
  • Øke jordas pH (kan være gunstig for sur jord)
  • Bedre jordas evne til å holde på næringsstoffer
  • Øke jordas biomasse (fremmer mikrobielt liv)
  • Forbedre effekten av gjødsel
  • Redusere utslipp fra jorda av klimagasser (f.eks. lystgass)

Biokull vs. Kompost – Stabilitet og karbonlagring 

Mens kompost er et fantastisk organisk materiale som beriker jorda med næringsstoffer og forbedrer struktur, brytes det ned relativt raskt av mikroorganismer. Biokull, derimot, er et svært stabilt karbonmateriale som motstår nedbrytning i jordsmonnet i hundrevis, om ikke tusenvis, av år. Dette gjør biokull til en effektiv metode for langsiktig karbonlagring i jorda.

Er du interessert i hvordan du kan forbedre jordkvaliteten i din egen hage? Her kan du lese mer om egenprodusert jord.

Biokull som klimatiltak: Potensial og forskning

Biokull kan lagres stabilt i jordsmonnet i flere hundre år, og derfor ser man for seg at metoden kan brukes for å deponere CO2. På grunn av biokullets porøse struktur kan jordsmonnet også bli mer produktivt.

En omfattende mengde nyere forskning viser at biokull øker planteproduktiviteten med 16 %, avlingsutbyttet med 13 %, vannbrukseffektiviteten med 20 %, og jordsmonnets organiske karbon med 39 %. I tillegg kan biokull redusere utslipp av nitrogenoksider med 11 % og opptak av tungmetaller i planter med 29 %. Biokull kan potensielt fjerne opptil 6 % av de globale utslippene årlig – det tilsvarer omtrent 3 milliarder tonn CO2.

Likevel trengs det mer forskning og aksept fra bønder for spredning av biokull på dyrket mark.

Visste du at biokull kan fjerne opptil 6 % av de globale utslippene årlig? Dette tilsvarer omtrent 3 milliarder tonn CO2, noe som gjør biokull til et svært lovende verktøy i kampen mot klimaendringer.

Biokull i praksis: Prosjekter og bruksområder i Norge

CAPTURE+ er et prosjekt som handler om å utvikle og implementere biokull som et klimatiltak i Norge. Prosjektet er tverrfaglig og startet opp i 2014. SINTEF skriver at dersom 4000 norske gårder og gartnerier lager biokull og blander det i jorda, kan utslippene fra landbrukssektoren halveres. Norges første biokullanlegg står på Skjærgaarden Gartneri i Åsgårdstrand, og fungerer som et demonstrasjonsanlegg.

Biokull i hagen: Kombinasjon med Bokashi

Biokull kan også kombineres med bokashi, en metode for å kompostere matavfall ved hjelp av fermentering. Denne kombinasjonen kan ytterligere forbedre jordkvaliteten og øke næringsinnholdet.

Slik bruker du biokull og bokashi i hagen 

Bland biokull med bokashi-komposten for å forbedre jordstrukturen, øke vannholdingsevnen og gi et stabilt hjem for mikrolivet i jorda. Dette gir en næringsrik og fruktbar jord for plantene dine.

Fremtiden for biokull i økologisk landbruk

Det blir spennende å se hva som skjer på biokull-fronten fremover. Det er bevilget støtte til nye prosjekter, og det jobbes for at teknologien skal bli tilgjengelig for flere bønder.

Ofte stilte spørsmål om biokull