Hva kjennetegner økologisk produsert kalkun?

Mange sverger til kalkun på nyttårsaften. Homlagarden er den eneste kalkunprodusenten i Norge som avler opp kalkunene etter økologiske prinsipper. Hva kjennetegner økologisk produsert kalkun?

Nyttårsaften er en stor og viktig begivenhet. Å samles rundt bordet for en god festmiddag er ofte tradisjon. For mange anses kalkun som et fast innslag til nyttårsmiddagen.

Homlagarden i Hardanger er den eneste produsenten i landet som har satset på økologisk kalkun. Da Bjørn Brynjolf Pedersen kjøpte Homlagarden i 1974, var det kun ti kalkunkyllinger med på lasset. I dag teller kalkunflokken av typen Black Turkey flere tusen medlemmer. 

Pedersen er overbevist om at en økologisk tenkemåte er veien å gå.

− Skal det i framtiden også være liv laga på denne planeten, mener jeg all menneskelig aktivitet bør dreies mot økologisk tenkemåte og handling. Dette er noe av drivkraften bak driften i Homlagarden.

Bjørn Brynjolf Pedersen.

Økologisk drift styrker trivsel og helse

Økologisk dyrehold har strengere krav til dyrevelferd enn konvensjonelt dyrehold. Helseprinsippet er ett av fire økologiske prinsipp, og fremhever viktigheten av at økologisk landbruk skal opprettholde og fremme helsa til dyr. 

Med utsikt over fjorden på Aksnes i Kvam i Hardanger har kalkunene på Homlagarden fri tilgang til areal ute. De har også god plass inne. 

Kalkunene får fôr laget av hundre prosent økologiske ingredienser. At fôret er økologisk betyr at det ikke inneholder rester av sprøytemidler eller koksidiostatika – en form for preventiv medisin. En gladnyhet er at bruk av koksidiostatika ble faset ut i Norge i 2022 også for konvensjoll kalkunproduksjon.

− Fuglene på Homlagarden skal trives i husene og ute på beite, og skal ha utløp for sine naturlige behov. Genetikk, økologisk fôr, naturlig næring og mye mosjon gjør at fuglene vokser saktere og får en sterk og sunn kropp

Bjørn Brynjolf Pedersen.
Helseprinsippet er ett av fire økologiske prinsipp, og fremhever viktigheten av at økologisk landbruk skal opprettholde og fremme helsa til dyr. Foto: Debio

Økologisk fra egg til slakt

Med en produksjon på rundt 16 000 kalkun og 80 000 kylling årlig, er Homlagarden Norges største produsent av økologisk hvitt kjøtt. 


Homlagarden er økologisk fra egg til slakt. Tilgang på eget økologisk og godkjent fjørfeslakteri gjør at kjøttet er på kjøl innen ti minutter etter avliving.

Les mer: Økologisk kylling

− At kalkunen slaktes på eget slakteri gjør at transporten til slakteriet er rolig, kort og med lite stress

Hvor kan du kjøpe økologisk produsert kalkun?

Dersom du går for kalkun til årets nyttårsmiddag, er mulighetene for en heløkologisk middag mange. Både poteter, gulrot, løk, rødbete og kålrot er grønnsaker som passer fint som tilbehør til kalkunmiddagen. 

Mange synes også rosenkål er en favoritt. I tillegg til å passe godt til kalkun, er det et smart valg av tilbehør fordi det er en grønnsak som er i sesong i desember. Det er fordi den kan høstes lenge etter at frosten har satt inn. 

I dag selger både Coop Mega, OBS og Extra økologisk produsert kalkun. Det er også mulig å få tak i det hos utvalgte Meny-butikker på Østlandet og i Bergen, i tillegg til hos Ultra og Jacobs. 

Dersom du ikke finner økologisk kalkun i butikkhyllene kan du som forbruker være med å påvirke utvalget i din lokale dagligvare ved å etterspørre produktet. Husk å se etter Ø-merket dersom du ønsker å kjøpe økologisk produsert kalkun.