For økologiske produsenter er jordhelse mye knyttet til næringssirkulering og det å ha en frisk jord, med minst mulig plantesykdommer.
Det er viktig at det er næringsstoffer nok i jorda til en god og stabil planteproduksjon. For at næring i organisk gjødsel og fra selve jorda skal frigjøres, er jordlivet sterkt medvirkende.
Økologiske produsenter bruker også belgvekster for å få mer nitrogen inn i jorda og til plantene som dyrkes. Hos kløver, erter, vikker og bønner «hentes» noe nitrogen fra lufta og inn i plantene ved hjelp av nitrogenfikserende bakterier i rotknoller.
Som sykdomsforebyggende tiltak brukes plantearter som er avlet for økologisk dyrking, det brukes vekstskifte mellom ulike plantearter og noen ganger en blanding av ulike planter samme år. Men også andre tiltak som bruk av fiberduk eller mekaniske tiltak må brukes for å holde visse skadegjørere og plantesykdommer under kontroll.
Økologiske produsenter må som alle bønder tilrettelegge sin produksjon med riktig gjødsling, såing, stell av planter og høsting. En økologisk produsent er imidlertid enda mer avhengig av at jordas økosystem fungerer bra fordi de ikke bruker mineralgjødsel og kjemisk syntetiske plantevernmidler.
For å ta best mulig vare på jorda må bonden unngå å kjøre for tunge maskiner på jordet som pakker jorda sammen, sørge for levende planter mest mulig del av året, bringe organisk materiale tilbake til jorda, bruke vekstskifte og sørge for et mangfold av røtter. Da vil forholdene ligge godt til rette for at jordlivet trives og bidrar til både planteproduksjon og god jordhelse.
Se video: Helseprinsippet