Forskere har fastslått at økologisk kjøtt og melk er sunnere

Forskere har fastslått at økologisk kjøtt og melk er sunnere. Les mer om hvordan og hvorfor økologisk mat kan påvirke helse og kosthold positivt her.

Forskerne har gått gjennom over 250 artikler om kjøtt og melk. Konklusjonen deres er at det er klare forskjeller mellom økologisk og konvensjonelt. Spesielt dreier det seg om fettsyrene og innholdet av enkelte viktige mineraler og antioksidanter.

Anbefaler å bytte

– Vesteuropeisk kosthold inneholder for lite av disse fettsyrene, og EUs trygg mat-myndighet Efsa anbefaler at vi spiser dobbelt så mye. Bytter vi til økologisk, vil det hjelpe oss et stykke på vei, sier Chris Seal.
Han er professor i mat og ernæring ved universitetet i Newcastle. Det britiske universitetet har ledet en gruppe på 25 forskere som har arbeidet med artikkelen i prestisjetunge British Journal of Nutrition. Fra Norge har seniorforsker Håvard Steinshamn på Nibio i Tingvoll på Nordmøre vært med.

Omega-3

Først og fremst vil bytte til økologisk mat øke omega-3-inntaket uten at vi får i oss flere kalorier eller mer av de mettede fettsyrene. En halvliter økologisk helmelk gir 16 prosent av det anbefalte daglige inntaket av langkjedede omega-3-fettsyrer. En halvliter konvensjonell melk gir bare 11 prosent, ifølge forskerne.
De kobler den gode fettsammensetningen til at økologiske dyr går ute på beite. Samtidig peker de på studier som viser at de som drikker og spiser økologisk melk og grønnsaker, rammes sjeldnere av enkelte sykdommer – blant annet reduserer det risikoen for eksem hos babyer.

Frukt og grønt, også

– Folk spiser økologisk av tre grunner: Bedre dyrevelferdbedre innflytelse på miljøet og oppfattede helsefordeler. Men mye mindre har vært kjent om hva den økologiske produksjonen har å si for næringsinnholdet, sier professor Carlo Leifert, som har ledet arbeidet.
Tidligere har en gjennomgang som mange av de samme forskerne har gjort, funnet tilsvarende forskjeller i korn, frukt og grønnsaker.

– Ingen tvil lenger

– Vi har vist uten tvil at det er forskjeller i sammensetningen mellom økologisk og konvensjonell mat. Samlet tyder studiene på at en overgang til økologisk frukt, grønnsaker, kjøtt og meieriprodukter vil gi klart høyere inntak av antioksidanter og omega-3, konkluderer Leifert.
Forskerne har lagt ut databasen sin åpent tilgjengelig på nettsiden til Newcastle University, med tanke på både forskere og andre interesserte.