Økologisk melk – Fordeler, forskjeller og hvorfor mange velger det

En studie fra 2016 vis

Hvordan skiller økologisk melk seg fra annen melk, og gir den fordeler for deg, dyrene og miljøet? I denne artikkelen får du en enkel forklaring på hva økologisk melk er, hvordan den produseres og hva som gjør at mange velger det.

Hva er økologisk melk?

Økologisk melk skal produseres i samsvar med strenge regler for økologisk landbruk. Dette innebærer at både dyrevelferd, miljøhensyn og produksjonsmetoder står i fokus.

Hovedprinsipper for økologisk landbruk:

  1. Dyrevelferd: Kyr som produserer økologisk melk skal ha større bevegelsesfrihet, tilgang til beite i sommerhalvåret, og fôret de spiser skal være økologisk dyrket.
  2. Kortreist fôr: Mesteparten av fôret skal komme fra egen gård, nærområdet eller beite.
  3. Bærekraftig produksjon: Økologisk melk produseres med fokus på å redusere miljøpåvirkningen, blant annet gjennom mindre bruk av kunstgjødsel og kjemisk syntetiske plantevernmidler.
Økologisk ku på beite i Vik i Sogn stillbilde fra kampanje Økoløft 2021
Ku på beite i Vik i Sogn (Foto: Heia Folk)

Fordeler med økologisk melk

Forbrukerundersøkelser og studier har vist at mange velger den økologiske varianten av melk fordi det kan gi fordeler for både deg som forbruker, dyrene og miljøet. Her er noen av de viktigste:

  1. Mulige helsefordeler: Ifølge denne internasjonale metaanalysen fra 2016 inneholder økologisk melk inntil 50% mer av den ernæringsmessig viktige gruppen fettsyrer omega 3, og litt høyere jern, E-vitamin, og karotenoidinnhold. I den norske studien som inngikk i analysen var gjennomsnittet 30% mer omega 3 og ingen forskjell i jerninnhold eller vitamen E.
  2. Dyrevelferd: Økologiske kyr skal ha tilgang på god plass, frisk luft hele året og beite minst 12 uker i året. Ku og kalv skal være sammen minst 3 dager etter kalving.
  3. Miljøvennlig produksjon: Økologisk produksjon utvikler seg stadig for å redusere miljøpåvirkningen. Bruk av kunstgjødsel og syntetiske sprøytemidler til fôret er ikke tillatt, og det fokuseres på å opprettholde jordens fruktbarhet og biologisk mangfold på naturens egne premisser.

Økologisk melk vs vanlig melk

Her er en rask sammenligning:

KriterierØkologisk melkAnnen melk
DyrevelferdKrav om permanent tilgang til utendørsområder, fortrinnsvis beite.
Ku og kalv skal minimum være sammen 3 dager etter fødsel.
Skal sikres mulighet for fri bevegelse og mosjon på beite i minimum 8 uker i løpet av sommerhalvåret
Ingen krav til samvær mellom ku og kalv.
MiljøpåvirkningIkke tillatt med bruk av kunstgjødsel og kjemisk syntetiske sprøytemidler til fôret.
Fôr skal i stor grad komme fra beite og nærområdet.
Tillatt med bruk av kunstgjødsel og syntetiske kjemikalier i produksjon av fôr.
Ingen krav til kortreist for.
For bondenFår ekstra tilskudd for å dekke utgifter til produksjon.Ingen ekstra tilskudd.
For degHøyere innhold av omega 3-fettsyrer.Inntil 74% høyere innhold av jod og litt høyere innhold av selen.

Økologisk melk i Norge

I Norge er økologisk melk regulert av strenge krav fra Debio, som kontrollerer og sertifiserer økologisk produksjon og produkter. TINE henter i hovedsak all økologisk melk som produseres i Norge og produserer også noen egne økologiske produkter. Rørosmeieriet får sin melk gjennom et samarbeid med TINE Råvare og produserer bare økologiske produkter. Q-meieriene har ingen økologiske produkter enda. For å kunne merke melk som økologisk, må den transporteres, lagres og tappes separat fra annen melk.

 økologisk melk i et melkeglass
I 2024 var ca 2,5% av alle meieriprodukter solgt i Norge økologiske. Dette er Tjukkmjølk fra Rørosmeieriet.

Ikke alt blir solgt som økologisk i butikken. I 2024 ble 69 prosent av alt som ble produsert solgt som økologisk. Det er flere grunner til dette og du kan lese mer om disse flaskehalsene i denne rapporten fra Landbruksdirektoratet. Når økologisk melk selges som konvensjonell, får bonden fortsatt økologisk pris. Totalt er ca 2,5% av alle meieriprodukter solgt i dagligvarehandelen her i landet økologiske.

Hvor kan du kjøpe økologisk melk?

Økologisk melk er tilgjengelig i de fleste dagligvarebutikker i Norge. Dersom de ikke har det, kan du be butikken om å ta det inn. Se etter Ø-merket på kartongen, så vet du at melken er sertifisert økologisk.