Økologisk matproduksjon har en rekke egne tilskuddsposter som vedtas i jordbruksavtalen. For eksempel får bonden økt tilskudd når hen leverer økologisk kjøtt, har dyr i økologisk drift, produserer økologiske grønnsaker eller driver arealene sine økologisk.
Om tilskuddspostene til økologisk drift øker eller synker påvirker naturligvis inntektsmulighetene til bønder som ønsker å drive økologisk.
Uansett hvor mye man ønsker å drive på en bestemt måte, så vil lønnsomheten legge sterke føringer på om det går an og hvor attraktivt det er.
En av grunnene som oppgis når produsenter slutter med økologisk produksjon er at tilskuddsordningene for økologisk produksjon ikke kompenserer godt nok for merarbeidet ved produksjonsmåten, skriver Debio på sine nettsider.
Påvirker jordbruksavtalen prisene i butikk?
Det er litt uenighet i akkurat hvordan jordbruksavtalen påvirker matvareprisene i butikken.
Mens noen pleier å trekke fram økt jordbruksoppgjør som en viktig årsak til prisøkning, peker andre på at prisene i butikken bestemmes av så mange faktorer at akkurat jordbruksavtalen har lite å si.
Det er imidlertid mange ledd i verdikjeden som påvirker utsalgsprisen på matvarer. Foredling av råvarene, transport, lagring, arbeidskraft, priskrig og lokketilbud er bare noen av faktorene.
Uansett hvordan avtalen påvirker prisen, så vil forbrukernes mulighet til å velge norskproduserte økologiske matvarer påvirkes. Dette er fordi endret lønnsomhet til bonden påvirker markedsbalansen - altså hvor mye av etterspørselen etter spesifikke varer som dekkes av tilbudet.