Hovedbilde: Internationale Demeter og IFOAM Organics International er to paraplyorganisasjoner som utviklingsarbeidet for økologisk landbruk i Norge er knyttet opp mot.
Allerede i 1927 ble Demeter-merket introdusert, og første godkjenning for merkebruk var for biodynamisk kaffe produsert i Mexico. Merket kom også tidlig i bruk i Mellom-Europa. Demeter-merket var i lang tid et «kommunikasjonssymbol» til forskjell fra dagens sertifiseringsmerke knyttet til et detaljert regelverk og en godt fundert kontrollordning. I den første tiden var hensikten å vise forbrukere at produktene kom fra en gårdsdrift som tilstrebet en drift etter prinsipper forankret i Rudolf Steiners landbrukskurs fra 1924 og i antroposofien, se Alternative driftsformer oppstår.
Det opprinnelige Demeter-merket til venstre. I midten Demeter-merket slik det brukes i Norge per 2020 som tilleggsmerke til Ø-merket. Det viser at tilleggskrav utover minstekravene for økologisk produksjon er oppfylt. Til høyre en annen variant av Demeter-merket. I Norge brukes dette per 2020 som markedsføringsmerke for Demeter-produkter, men i flere andre land også som sertifiseringsmerke.
Med antroposofi som utgangspunkt arbeidet virksomheter på ulike samfunnsområder innenfor et idefellesskap. Mest kjent i Norge er steinerskoler og helsepedagogiske institusjoner, som Vidaråsen landsby i Vestfold. Kosthold og ernæring «for hele mennesket» var viktige temaer, og Demeter-merket ble et symbol som kjennetegnet produkter fra en jordbruksform som disse virksomhetene etterspurte. Omsetningen bygget på forbrukernes kunnskap om produksjonen og på tillit til det enkelte produksjonsstedet. Spekulativ bruk av merket i markedsføringssammenheng var derfor ingen aktuell problemstilling.
Demeter-merket fikk etter hvert et godt omdømme, og Demeter-produkter ble etterspurt mer allment. Flere helsepedagogiske institusjoner i europeiske land hadde bakeri, meieri, grønnsaksforedling og produksjon av safter og syltetøy utover eget behov. Dette bidro til å gjøre vareutbudet og omsetningsbehovet større. Enkelte produkter ble også eksportert, blant annet til Norge. Men avstanden mellom produksjon og forbruk ble på den måten større og forbrukernes kunnskap om produksjonsstedene ble mindre. Den ubetingede tilliten til at produksjonen var innrettet i samsvar med forbrukernes forventninger til Demeter-merkede produkter, var det ikke lenger grunnlag for. Bruken av Demeter-merket måtte derfor knyttes til retningslinjer for drift, med tilhørende kontroll fra uavhengige sertifiseringsinstanser. Norske Demeter-regler kom først på plass etter at Debio var etablert i 1986.
Landbrukskurset, som ligger til grunn for det biodynamiske landbruket, var ikke ment som en «oppskrift» på biodynamisk landbruk i praksis. Kurset beskrev en meny av mulige tiltak til fornyelse av landbruket ut fra antroposofiens forståelse av natur og menneske. Den nye landbruksimpulsen spredte seg til alle verdens kontinenter, med ulike nyanser og tilpasninger, avhengig av lokale naturgitte og kulturelle forhold. Med en tiltagende handel over landegrensene oppsto det et tydelig behov for å samordne regelverk og betingelser for bruk av Demeter-merket. Grupperinger fra ulike land samarbeidet derfor om å utvikle internasjonale retningslinjer som grunnlag for nasjonale Demeter-regelverk.