Hovedbilde: Gårdbruker Ingemar Johansson på Nordre Sletner gård leder studiearbeid med praktikanter på 1970-tallet. Foto: Privat
Med den voksende interessen for natur, miljø og alternativ livsstil på 1960 og -70-tallet var det mange ungdommer som ville lære mer om hvordan deres brennende engasjement kunne omsettes i praktisk handling. Jordvern og naturforsvarlig matproduksjon var en del av det interessefeltet som ikke minst byungdommer ble tiltrukket av. Mange hadde, naturlig nok, et noe drømmeaktig og lite realistisk forhold til hva et liv på gård ville innebære. De manglet ofte den faglige kunnskapen og erfaringen som skulle til for å lykkes med plantedyrking og husdyrhold i praksis. Forsøk på å drive alternativt jordbruk, og å praktisere en alternativ livsstil med alternative boformer, selvberging og et lavt materielt forbruk, fikk derfor et dårlig omdømme i mange bygder.
Men ungdommene ble også møtt med glede over at nedlagte gårdsbruk og ubrukt jord igjen ble tatt i bruk. Engasjement og virketrang skortet det ikke på! Utdannings- og opplæringstilbudet var imidlertid svært begrenset, og de måtte prøve seg frem på egen hånd og bygge på egne erfaringer. Og resultatene ble ofte deretter. Det var ingen gartner- eller landbruksskoler i Norge som kunne tilby opplæring i alternative driftsformer på den tiden. Og om tilbudet hadde vært til stede ville nok mange ha sett seg om etter andre muligheter likevel. Dragningen mot jordbruket var nemlig også et uttrykk for en flukt fra det urbane livet med tradisjonell skolegang, teoretiske fag og krav og forventninger fra foreldregenerasjonen til formell utdanning.
I fravær av landbruksskoler fantes det imidlertid veletablerte gårder som fungerte som opplærings- og erfaringssteder for ungdommer som søkte alternative jordbruksformer. De kunne tilby en slags blanding av skolering i landbruk og folkehøyskolevirksomhet. Disse gårdene hadde ingen formell status som undervisningssteder, og var uten karakterer og vitnemål. Det siktes her til de biodynamiske gårdene som fra midten av 1970-tallet etablerte praktikantordninger med opphold som hadde en varighet fra noen måneder til et helt årsløp eller lenger. Nordre Sletner gård i Eidsberg, Frilund gård på Bjørkelangen, Rønnerud gård i Jevnaker og Alm gård i Stange var eksempler på slike gårder.
I tillegg til praksis og hjelp i gårdsdriften deltok praktikantene i organisert studiearbeid og ulike sosiale og kulturelle aktiviteter. Opplegg og innhold varierte fra gård til gård. Til studiearbeidet hørte vanligvis en innføring i Rudolf Steiners landbrukskurs som den biodynamiske metoden bygger på, foruten agronomiske temaer i tilknytning til den allsidige driften som preget disse gårdene. Til det sosiale feltet hørte det å bo i et fellesskap med felles husholdning, samhandling og hensyntaken til andre. Det kulturelle feltet var preget av temaer som supplerte de rent jordbruksfaglige. Arne Krohn Nielsen, forhenværende steinerskolelærer, kom i en lang periode til disse gårdene i én uke hvert år og underviste i historie, mytologi, akvarellmaling og mye annet. Innøving av skuespill hørte også noen steder til programmet, både for intern fremføring og for et publikum utenfor gården.
Landbruksfaglig var det bøndene selv som hadde hovedansvaret for studiearbeidet. Oftest var både mann og kone involvert i oppfølging av ungdommene faglig, og i deres ve og vel. Det kunne være 6-8 praktikanter som bodde på gården over vinteren, mens det sommerstid var langt flere. Dette var spesielt for Norge. Gårdene tiltrakk seg derfor ungdommer fra mange land, og utenlandske ungdommer utgjorde til tider et flertall. Mange etablerte varige vennskap og samarbeid, og noen fant sin livsledsager i løpet av tiden som praktikant på en norsk biodynamisk gård.