Landbrukets Forsøksringer (LFR) ble dannet som en landsdekkende interesseorganisasjon og et felles serviceorgan for 83 forsøksringer som hver for seg var eid og styrt av medlemmene. I hver enkelt ring var det egne ansatte ringledere som drev lokale dyrkingsforsøk og som var rådgivere for bønder. Økologisk landbruk hadde vært et eget fagområde fra 1983. I 1987 nedsatte styret i LFR et utvalg for å utrede fremtidig behov for forsøk og rådgivning innen økologisk landbruk. I utredningen skulle det også vurderes hvilken plass denne driftsformen skulle ha i det helhetlige forsøksringsystemet. Enkelte forsøksringer og fagseksjoner for økologisk landbruk var allerede etablert, andre var under forberedelse. Som beskrevet over ble etter hvert alle opprinnelige forsøksringer og fagseksjoner for økologisk landbruk, med unntak av Økoringen Vest, innlemmet i den ordinære forsøks- og rådgivingstjenesten til LFR.
I 1998 etablerte LFR ordningen Gratis førsteråd (GFR) for bønder som vurderte omlegging til økologisk drift, se Store nasjonale satsingsprogrammer. GFR ble senere utvidet med tilleggstjenester som Oppfølging med grundig og fullstendig rådgiving i økologisk landbruk. Satsningsprogrammer med finansiering og føringer over jordbruksavtalen ble gjennomført, som ØkoSau-veiledningsprogram for økologisk sauehold i 2007. LFR var også en viktig samarbeidspartner i prosjekter knyttet til økologisk korndyrking, melkeproduksjon og husdyrhold der rådgiverrollen rettet mot det praktiske landbruket var sentral.
I 2008 endret Landbrukets Forsøksringer navn til Norsk Landbruksrådgiving (NLR). Den sentrale rollen i forhold til utvikling av økologisk landbruk ble ytterligere forsterket gjennom egne initierte prosjekter, og gjennom satsinger forankret i jordbruksavtaler og styringsdokumenter fra Landbruks- og matdepartementet.
Frem til 2014 fikk NLR tildelt utviklingsmidler fra SLF til rådgiving innen økologisk landbruk basert på årlige søknader. Men fra 2014 fikk organisasjonen en fast post på statsbudsjettet til rådgiving og kompetanseutvikling innen økologisk landbruk som en del av NLRs ordinære budsjett. Som omtalt i Produsentrettede tilskudd og utviklingsprosjekter, og i Økologiprogram 2019-2030, har NLR fått en sentral rolle i oppfølging og videreutvikling av fagområdene frukt og bær, grønnsaker, potet, veksthus, korn, melk, kjøtt og jord etter at de nasjonale foregangsfylkeprosjektene ble avsluttet fra 2019. I Økologiprogrammet, om videre satsing på NLR, heter det: Landbruksdirektoratet skal prioritere midler til oppbyggingen og utviklingen av nye oppgaver innenfor økologisk i Norsk Landbruksrådgiving i 2019-2021. Oppgavene omfatter utvikling og koordinering av faglige nettverk. Videre oppfølging av NLR sine oppgaver innen økologisk jordbruk vurderes i de årlige jordbruksoppgjørene.
NLR har gjennomgått store organisatoriske endringer i løpet av de siste årene og består av 10 regionale rådgivningsenheter per 2020. Rundt 40 ansatte på landsbasis tilbyr rådgivning i økologisk landbruk knyttet til ordningene NLR Økologisk førsteråd, NLR Økologisk Grupperåd og NLR Økologisk Rådgivingsavtale. I tillegg bistår de bønder ved innmelding i Debios sertifiseringsordning og med utvikling av driftsplaner i henhold til de krav som gjelder. Sentralt er det ansatt en fagkoordinator for økologisk landbruk (Kjersti Berge per 2020) som bl.a. koordinerer bruken av midler fra Landbruksdirektoratet til forsøk, rådgivning og kompetansebygging internt i NLR.