Hovedbilde: Vidar Rune Synnevåg, 1985 Foto: Privat
Den gryende, globale bevisstheten om nødvendigheten av natur- og miljøvern og nye driftsformer i landbruket, som vokste frem på 1960-tallet med Rachel Carsons bok Den tause våren som en viktig vekker, førte til et bredere miljøengasjement også her i landet. Naturvernforbundet ble grunnlagt allerede i 1914, men den gang var landbrukets negative effekter på jord, natur og biologisk mangfold på langt nær så omfattende som i dag.
Alternativer til industrialiseringen av landbruket kom først senere i et omfang som fikk en viss betydning. Det biodynamiske jordbruket var nærmest enerådende som alternativ metode fra 1930-tallet og frem til begynnelsen av 1970-tallet. Da oppsto også andre impulser og initiativer, først og fremst motivert og forankret i viljen til vern og langsiktig forvaltning av natur og miljø, ønsker om alternativ livsstil og om tilgang til matvarer uten fremmedstoffer.
Jordvern ble etter hvert en viktig sak som hadde to dimensjoner. Den ene var knyttet til å stoppe en tiltagende nedbygging av dyrket og dyrkbar jord rundt byer og tettsteder. Den andre dimensjonen var knyttet til frykten for forringelse av matjordens fruktbarhet som følge av de rådende driftsformene i landbruket.
Det gamle idealet om at bonden skal overlevere gården i minst like god stand til neste generasjon som da man selv overtok, syntes å være truet. Tendensen var nemlig at det over tid måtte tilføres mer kunstgjødsel for å opprettholde tidligere avlingsnivåer. Riktignok ble dette langt på vei kompensert med sortsutvikling og mer rasjonelle driftsopplegg ved bruk av ny teknologi. Men jordens egen fruktbarhet – produksjonsevnen uten tilførsel av kunstgjødsel og bruk av kjemisk-syntetiske plantevernmidler –, viste tydelige tegn til svekkelse. Sett i et langsiktig perspektiv ble det fra flere hold også stilt spørsmål ved om det var en trygg og farbar vei å gjøre landbruket så avhengig av denne typen produksjonshjelpemidler. Norge har en svært liten andel areal som er dyrket og dyrkbart. Flere tok derfor til orde for et sterkere vern mot nedbygging av jord, men også for å utvikle alternative driftsformer som kunne styrke jordfruktbarheten og jordens produksjonspotensial i stedet for å svekke den.
Jordvern var drivkraften da Edvart Vogt gjennom Seletunstiftelsen i Bergen tok et initiativ som skulle bli av stor betydning for den organisatoriske utviklingen av økologisk landbruk. Som beskrevet i Økologisk landbruk posisjonerer seg på mange områder var Vogt en mangesidig og engasjert person. Kombinasjonen av å være både katolsk prest, jurist, politiker, sosiolog og filosof gjorde ham usedvanlig handlekraftig og markert i ulike samfunnsdebatter. Under paraplyen Seletunstiftelsen for utviklingsforskning og utviklingstiltak fikk han i 1971 etablert organisasjonen Alternativ Jordbruk. Dette initiativet hadde til formål å hjelpe interesserte med å skaffe seg gårdsbruk, støtte opp om jordbruksutdanning og å være et samarbeidsorgan for gårdbrukere.
Økologisk landbruk var ikke en del av det opprinnelige formålet til Alternativ Jordbruk. Men i det første nummeret av bladet Selegårdsposten i 1971 skriver Vogt om sine visjoner at Selegård-prosjektet ønsker å utvikle positive alternativer til det gamle arvesystemet og til det industrialiserte jordbruk.