Utviklingen av økologisk landbruk som fagområde ble i lang tid i all hovedsak drevet frem av bøndene selv gjennom erfaringer og praktiske utprøvinger. Det tok tid før de etablerte fagmiljøene fant det «stuerent» å drive forskning og utvikling (FoU) innen denne driftsformen. Enkeltpersoner og enkeltprosjekter inn FoU spilte likevel en viktig rolle for kunnskapsutviklingen, også i en tidlig fase.
Norsk senter for økologisk landbruk (NORSØK)
Forhistorien til opprettelsen av stiftelsen Norsk senter for økologisk landbruk (NORSØK) på Tingvoll er omtalt i Etablering av forsøksring og kompetansesenter for økologisk landbruk. Stiftelsens formål er å fremme utviklingen av økologisk landbruk og matproduksjon gjennom forskning, utvikling og formidlingsvirksomhet. I 1989 ble NORSØK utpekt som nasjonalt kompetansesenter for økologisk landbruk, og i 1997 ble NORSØK ett av åtte frittstående forskningsinstitutter under Landbruksdepartementet.
Helt fra starten har NORSØK vektlagt samarbeid med andre institusjoner. Anerkjent forsøksmetodikk og naturvitenskapelige metoder har ligget til grunn for arbeidet. Samtidig har helhetstenkning, tverrfaglighet og medvirkning fra praktikere blitt vektlagt.
I NORSØK har den grunnleggende holdningen vært at økologisk landbruk skal utvikles på egne premisser, og at innhold og resultater skal formidles på en positiv måte uten å peke på negative sider ved konvensjonell drift. Det har vært viktig å arbeide med temaer som har betydning for alle som driver økologisk, og som kan bidra til at alt landbruk blir mer miljøvennlig. Rapporten Økologisk landbruk sin spydspissfunksjon fra 2015 sammenfattet konkrete eksempler på hvordan driftsformen har bidratt til dette.
I Organisasjonsutvikling er utviklingen av NORSØK som organisasjon nærmere omtalt, med etablering av mekanisk avdeling i Aure, sammenslåingen til Bioforsk og senere til NIBIO, og reverseringen i 2016 da NORSØK igjen ble en selvstendig enhet.
30 bruks-prosjektet
Fra 1989 fikk NORSØK tildelt midler til et 4-årig gårdsstudieprosjekt med registreringer og veiledning på 30 gårdsbruk over hele landet, også kalt 30 bruks-prosjektet (30 BP). I alt fikk prosjektet tildelt 12 mill. kroner over jordbruksavtalen. Brukene var enten under omlegging eller ble drevet økologisk da prosjektet startet. 30 BP omfattet samarbeid med flere andre og svært ulike institusjoner, med et spenn fra Ring for Goetheanistisk Landbruksforskning og Norsk permakulturforening på den ene siden til Norsk Landbruksøkonomisk institutt og Norsk senter for bygdeforskning på den andre. De årlige samlingene med bønder, forskere og rådgivere var svært viktige deler av prosjektet. Den omfattende rapportserien, med omtale av ulike deler av prosjektarbeidet, ga et godt bilde av status for økologisk landbruk som selvstendig driftsform den gangen, og av utfordringer knyttet til videre utvikling. Prosjektet ble senere videreført som et treårig gårdsstudieprosjekt (GSP) med 15 av gårdene fra 30 BP.
30 bruks-prosjektet var banebrytende innenfor forskning på økologisk landbruk med gårder over hele landet som deltakere og med ulike institusjoner/organisasjoner involvert. Det ble publisert en omfattende rapportserie fra prosjektet. Bildene viser omslaget til én rapport med en oppsummering fra hovedprosjektet og omslaget til en delrapport fra Ring for Goetheanistisk Landbruksforskning.
Tingvoll gard som kunnskapsbase
Effektene av omlegging til økologisk drift viser seg gjerne først etter flere år, og kan være vanskelig å dokumentere i løpet av en forskningsprosjektperiode som gjerne har en varighet på tre til fire år. For å kunne undersøke langtidseffekter på en grundigere måte har ulike aspekter ved gårdsdriften på Tingvoll gard blitt dokumentert av NORSØK over tid. Omleggingen startet på 1980-tallet. Det er tatt jordanalyser med jevne mellomrom, det har blitt gjort årlige registreringer av avlinger og avdrått og beregninger av næringsbalanser. I tillegg har fjøs, dyr og jord på gården blitt brukt til ulike forsøk og studier, bl.a. til studier av praktiske løsninger for samværet mellom ku og kalv, gjødslingsforsøk med biorest, og til forsøk innen engdyrking.
Tverrfaglig samarbeid
For en liten institusjon som NORSØK har det vært nødvendig, men også svært fruktbart, å ha et utstrakt samarbeid med andre instanser, både innen forskning, forsøk, rådgivning og formidling. Norsk Landbruksrådgivning har vært en viktig samarbeidspartner helt fra starten. Og samarbeidet med andre har ikke bare omfattet landbrukssegmentet. Et godt eksempel på tverrfaglig samarbeid er prosjektet som startet i 2001 sammen med St. Olavs hospital – For helse, glede, daglig brød ... NORSØK hadde prosjektlederansvaret, og målet var å innføre økologisk mat på regionsykehuset i Trondheim. St. Olavs hospital ble dermed det første sykehuset i Norge som serverte økologisk mat til pasienter og ansatte.
Fra «Horecanytt», mai 2007.