• Økologisk
  • Økologisk mat
  • Dennis Asbjørnsen “Spiselig hage” sine tips til vinterlagring av økologiske grønnsaker

Dennis Asbjørnsen “Spiselig hage” sine tips til vinterlagring av økologiske grønnsaker

Ønsker du å nyte av egen avling i stedet for å kjøpe grønnsaker om vinteren? I denne artikkelen gir Dennis Asbjørnsen (25) deg tips til hvordan du kan legge til rette for vinterlagring av økologiske grønnsaker hjemme hos deg selv.

Å ta vare på det du har dyrket og høstet på en best mulig måte, er ikke noe nytt her til lands. Før i tiden måtte vi være kreative og oppbevare mat vi hadde dyrket selv over vinteren. 

Dette er også noe som Dennis Asbjørnsen, mannen som står bak Instagram-kontoen “@Spiselighage”, er opptatt av. Siden han var 19 år gammel har han dyrket grønnsaker, frukt og bær i egen kjøkkenhage. I dag er han en av landets største påvirkere innen kjøkkenhage og dyrking.

Selv prøver Asbjørnsen å lagre så mye som overhodet mulig av det han dyrker, enten i form av å sylte, tørke eller fryse ned.

− For min del handler det om å vedlikeholde kunnskapen om hvordan vi dyrker og oppbevarer vår egen mat. Grønnsaker kan holde mye lengre enn mange tror. Det er også mye usikkerhet i verden i dag, noe som har gjort at fokuset på matsikkerhet har økt. Derfor mener jeg dette er kunnskap som er bra å ha, forteller han.

TIPS: Forutsetninger for å lykkes med vinterlagring

  • Sørg for at alt av kasser og utstyr du skal bruke er rent.
  • Pass på at grønnsakene er tørre når du høster de inn. 
  • Sørg for at grønnsakene blir nedkjølt raskt etter innhøsting. 
  • Pass på at klimaet der du oppholder grønnsakene er tilpasset.

Viktig å høste før minusgradene kommer

For å lykkes med å oppbevare egne grønnsaker over vinteren, påpeker Asbjørnsen at det er viktig å være klar over når det er smart å gå i gang med innhøsting. 

Ettersom de fleste planter tar stor skade av minusgrader, er det viktig å lagre egne grønnsaker før frosten kommer. Den beste oppbevaringsplassen for grønnsakene er samtidig i åkeren, så det er lurt å la de stå der så lenge som mulig.

− Høsting bør også aller helst skje under tørre forhold. Dersom det ikke er mulig, er det viktig å la grønnsakene renne av seg og bli tørre før de lagres, forteller Asbjørnsen.

Forutsetninger for god vinterlagring

Ifølge kjøkkenhage-entusiasten er det langt fra komplisert å oppbevare sin egen mat over vinteren. Har du litt mat som du ikke rekker å spise i sesong, anbefaler han alle til å prøve å oppbevare det selv.

Han har følgende tips til de som ønsker å gå i gang med vinterlagring av egne grønnsaker.

− Sørg for at alt av kasser og utstyr du skal bruke er rent. Du må også passe på at grønnsakene er tørre når du høster de inn, og sørge for at de blir nedkjølt raskt etter innhøsting. Du må også passe på at klimaet der du oppholder grønnsakene er tilpasset. Grønnsaker trives best i et rom med 0 til 4 grader, sier han.

Ulike grønnsaker har ulike preferanser

Asbjørnsen påpeker samtidig at det er viktig å være klar over at ulike grønnsaker har ulike preferanser. 

Når det kommer til vinterlagring av poteter, anbefaler han å høste de inn på en tørr dag. Deretter legger du potetene i en luftig kasse eller beholder, før du setter kassen på et mørkt og kjølig sted, for eksempel i en bod, kjeller eller garasje.

Ligger potene varmt og lyst, risikerer du at de kan råtne eller begynne å spire. Dette er noe Asbjørnsen selv fikk erfare ved forrige vinterlagring.

− I slutten av september kom det en periode hvor det ble veldig varmt i Stavanger. Dette førte til at flere av potetene som jeg oppbevarte i garasjen min råtnet. Dette viser at det er viktig at du med jevne mellomrom sjekker at stedet potetene oppbevares er mørkt og kjølig, påpeker han.

Alle typer løk er enkle å oppbevare

Ifølge Asbjørnsen er alle typer løk enkle å oppbevare fordi det holder å lagre det tørt på en kjøkkenbenk eller et stuebord. Du kan også henge de opp i kjøkkenvinduet. 

Dersom du skal lagre ned gulrøtter og rødbeter er det viktig å huske på å klippe av det grønne bladverket på toppen. Dette kan du for eksempel bruke til å lage pesto. 

Deretter legger du annenhvert lag med mose eller sand og gulrøtter i en kasse eller oppbevaringsboks, som du så plasserer på et kjølig og mørkt sted.

− Hvis gulrøttene begynner å bli myke er det et tegn på at mosen eller sanden som er i kassen har blitt veldig tørr. Det kan være lurt å spraye litt vann på det øverste laget med sand eller mose utover vinteren dersom dette skjer, forteller Asbjørnsen.

Urter av alle slag kan tørkes eller fryses

Ifølge Asbjørnsen kan alle typer urter tørkes. Det er også mulig å fryse ned urter i porsjoner, eller lage pesto av eksempelvis basilikum. Dersom du har tomater liggende kan disse enten tørkes, brukes til å lage sauser av som fryses ned, eller hermetiseres. 

Når det kommer til squash, pleier Asbjørnsen å la den vokse seg stor og overmoden. Da får den et veldig tykt skall, noe som ifølge Asbjørnsen gir den bedre lagringsevne. Gjør du dette med en squash vil du kunne la den ligge i eksempelvis bokhylla di utover vinteren.

Selv om kål er en grønnsak som kan ha dårligere lagringsevne, finnes det måter å lagre dette på også.

− Er det snakk om vanlig bladkål kan et godt alternativ være å lage surkål. Dersom det er snakk om blomkål kan dette kuttes i små deler, forvelles og så fryses. Dermed kan du ta opp kun det du trenger når du trenger det, avslutter han.