Ifølge Svenning skal tilsetningsstoffer alltid oppfylle et teknologisk behov. Det betyr at når det er behov for et konserveringsmiddel skal stoffet forlenge holdbarheten ved å beskytte dem mot forringelse forårsaket av mikroorganismer og/eller beskytte mot vekst av sykdomsfremkallende mikroorganismer.
Ifølge NMBU er det i dag rundt 300 tilsetningsstoffer som er godkjent for bruk i mat i Norge. Selv om de er godkjent for bruk, har det lenge vært knyttet stor usikkerhet til om inntak av enkelte av disse stoffene kan føre til endringer i tarmbakteriene våre.
E415, også kjent som xanthan gum eller xantangummi, er et av disse stoffene. Dette er et tilsetningsstoff som brukes som fortykningsmiddel eller stabilisator i mange matvarer. Det blir blant annet brukt i hverdagsmat som bakevarer, iskrem og dressinger. Det er også brukt som erstatning for gluten i glutenfrie matvarer, og anbefales ofte til bruk i lavkarbodietter.
Tidligere har det vært vanlig å tro at xantangummi i mat ikke påvirker oss fordi det ikke blir tatt opp av fordøyelsessystemet vårt. Ny forskning fra NMBU publisert i Nature Microbiolgy viser imidlertid at det er det motsatte som skjer.
Ifølge professor ved NMBU, Phillip Pope, har tarmbakteriene våre utviklet seg til å kunne bryte ned dette tilsetningsstoffet. De mindre molekylene blir fermentert til kortkjedede fettsyrer i tarmen. Disse fettsyrene blir så tatt opp av kroppen og brukt som energi.
Førsteamanuensis ved NMBU, Sabina Leanti La Rosa påpeker at de er overrasket over hvor mye menneskets tarmbakterier har tilpasset seg dette tilsetningsstoffet etter at det ble introdusert i moderne kosthold for cirka femti år siden.