- Forskning viser at økologisk kjøtt og melk ofte har høyere innhold av omega-3-fettsyrene, EPA, DHA enn konvensjonelle alternativer.
- Dyrenes tilgang på grovfôr og beite påvirker næringsinnholdet i melk og kjøtt.
- Økologisk produksjon gir annen fettsyresammensetning.
- Britiske og norske forskere har påvist klare forskjeller i næringsinnhold mellom økologisk og konvensjonell mat.
Næringsinnhold i melk og kjøtt – hvorfor er det viktig?
Både melk og kjøtt er viktige kilder til mange næringsstoffer og har vært en del av menneskets kosthold i tusenvis av år. Forskning fra Nutrition and Metabolism(2021) viser at melk oftere er knyttet til positive helseeffekter enn negative. Regelmessig inntak kan blant annet bidra til reduksjon av risiko for hjerte- og karsykdommer, diabetes og beinskjørhet. Kjøtt fra dyr som storfe, sau og geit er i likhet med melk svært næringsrikt og en god kilde til protein av høy kvalitet, sunne fettsyrer og viktige vitaminer og mineraler.
Jo mer beite, jo bedre næringsprofil
Tilgang på grovfôr (gress, høy, silo osv.) er avgjørende for hvordan fettkvaliteten i kjøttet blir. Forskere har gjennomgått en rekke studier og konkluderer med at det finnes klare forskjeller mellom økologisk og konvensjonell mat, spesielt når det gjelder fettsyrer, innholdet av enkelte viktige mineraler og antioksidanter. De viser blant annet til at jo mer beite dyrene har, jo bedre næringsprofil får kjøttet – spesielt mer omega-3 og andre flerumettede fettsyrer. Dette gjelder både for økologisk, grasfôret og konvensjonelt kjøtt – men økologiske og grasfôrede dyr får vanligvis mer beite og grovfôr.
Hva er grovfôr?
Grovfôr er fellesbetegnelsen for gress, høy, silo og andre fiberrike fôrslag som skal utgjøre hoveddelen av kosten til drøvtyggere i økologisk produksjon. Mer grovfôr gir høyere innhold av omega-3 og antioksidanter i alle typer melk og kjøtt.
Frukt, grønnsaker og andre produkter – mer enn bare melk og kjøtt
Hvilket kosthold folk velger kan ofte være basert på to faktorer: helse eller miljø. Når det gjelder langvarig helse, kan inntak av økologiske produkter påvirke positivt mot kroniske sykdommer som overvekt, fedme og kreft.
“Folk spiser økologisk av tre grunner: Bedre dyrevelferd, bedre innflytelse på miljøet og oppfattede helsefordeler. Men mye mindre har vært kjent om hva den økologiske produksjonen har å si for næringsinnholdet, sier professor Carlo Leifert, som har ledet arbeidet.”
Tidligere har imidlertid en gjennomgang som mange av de samme forskerne har gjort, funnet tilsvarende forskjeller i korn, frukt og grønnsaker.
Fettsyresammensetning og næringsinnhold – forskjellen mellom økologisk og vanlig
Næringsinnholdet i kjøtt varierer, og forbrukere får ulike typer næringsstoffer avhengig av hvordan kjøttet er produsert. En omfattende analyse ledet av forskere ved Universitetet i Newcastle, publisert i det anerkjente tidsskriftet British Journal of Nutrition i 2016, sammenstilte funn fra over 250 vitenskapelige studier om kjøtt og melk. Funnene viste tydelige forskjeller i fettsyresammensetningen mellom økologiske og konvensjonelle produkter, noe som peker på at måten dyrene fôres og holdes på har stor betydning for næringsinnholdet i maten. Fra Norge deltok også seniorforsker Håvard Steinshamn på Nibio i Tingvoll på Nordmøre. Spesielt er innholdet av omega-3-fettsyrer høyere i økologiske meieriprodukter og kjøtt. I den norske studien som inngikk i analysen var gjennomsnittet 30% mer omega 3 enn annen melk. Ifølge forskere kan dette være gunstig, ettersom vesteuropeisk kosthold ofte inneholder mindre av disse fettsyrene enn det som anbefales.
– “Vesteuropeisk kosthold inneholder for lite av disse fettsyrene, og EUs trygg mat-myndighet Efsa anbefaler at vi spiser dobbelt så mye. Bytter vi til økologisk, vil det hjelpe oss et stykke på vei”, sier Chris Seal, professor i mat og ernæring ved universitetet i Newcastle.
En nyere gjennomgang av forskningslitteraturen fra Foods (2022) underbygger tidligere forskning og peker på at kjøttets næringsinnhold i stor grad påvirkes av hvordan dyrene fôres og holdes. Studien baserer seg på et bredt utvalg internasjonale undersøkelser, og er dermed ikke begrenset til norske forhold. Forskningen viser at beitebasert drift – som er vanlig i økologisk produksjon – gir kjøtt med en mer gunstig fettsyresammensetning, særlig når det gjelder omega-3-fettsyrer og langkjedede fettsyrer som EPA og DHA. Det er særlig tilgangen til gress og annet grovfôr som ser ut til å spille en nøkkelrolle for kjøttets ernæringsmessige kvalitet, uavhengig av om kjøttet er produsert økologisk eller konvensjonelt. Økologisk storfe har i mange tilfeller også vist noe høyere nivåer av enkelte helsefremmende fettsyrer, men forskerne peker på at det først og fremst er fôrtypen – og da spesielt beite – som gir de største utslagene.
Samtidig understrekes det at kjøttets næringsinnhold bare er én av flere faktorer som påvirker helsen vår. Det samlede kostholdet og livsstilsfaktorer som fysisk aktivitet, sosioøkonomiske forhold og tilgang til helsetjenester er avgjørende for hvordan maten vi spiser virker inn på helsen. Likevel tyder gjennomgangen på at beitebasert og økologisk kjøtt kan bidra med noe mer av de fettsyrene som regnes som gunstige for mennesker, sammenlignet med kjøtt fra intensivt drevne produksjoner.