En metastudie som ble publisert i mai 2024 har avdekket at økologisk dyrket korn inneholder mindre muggsoppgifter sammenlignet korn dyrket på andre måter. Muggsoppgifter, også kjent som mykotoksiner, er skadelige stoffer produsert av forskjellige typer muggsopp som kan vokse på avlinger. Disse giftstoffene kan forurense korn under dyrking, høsting, lagring og prosessering. Inntak av mat som inneholder mykotoksiner kan føre til helseproblemer for både mennesker og dyr. Derfor er funnene fra denne studien av betydning for både forbrukere og hele landbrukssektoren.
Økologisk dyrking og motstandsdyktig korn
Økologisk landbruk skiller seg fra andre typer landbruk ved at det ikke tillater bruk av syntetiske plantevernmidler og kunstgjødsel. I stedet brukes naturlige metoder som vekselbruk, kompostering og biologisk skadedyrbekjempelse for å fremme sunn plantevekst og motstandsdyktighet mot sykdommer.
Metastudien som analyserte data fra en rekke individuelle studier, inkludert norske, viser at økologisk korn generelt inneholder lavere nivåer av mykotoksiner sammenlignet med annet korn. En av grunnene til dette kan være at økologisk dyrking fremmer sunnere jord og økosystem, som kan redusere forekomsten av muggsopp som produserer mykotoksiner.
Økologisk korn for mattrygghet
For forbrukere betyr disse funnene at økologisk korn kan være et tryggere valg når det gjelder å unngå eksponering for skadelige mykotoksiner. For bønder og landbrukseksperter gir denne studien innsikt i hvordan dyrkingsmetoder kan påvirke mattryggheten. Ved å forstå hvorfor økologisk korn har lavere nivåer av mykotoksiner, kan det utvikles bedre dyrkingspraksiser som kan overføres til alle typer landbruk, med sikte på å redusere muggsoppgifter i mat generelt.
- Mattrygghet betyr god kontroll med produksjonen av næringsmidler slik at mennesker ikke blir syke av å spise maten.
- Matsikkerhet betyr at alle mennesker har tilgang til tilstrekkelig med mat.
Kostrådene anbefaler økologisk korn for klima og miljø
Helsedirektoratet har samarbeidet med Miljødirektoratet om et eget kapittel med anbefalinger i de nyeste kostrådene. Helsedirektoratet skriver: «Følger du kostrådene spiser du ikke bare sunt. Du gjør også et godt valg for klima og miljø.» Om korn generelt skriver de at intensiv dyrking kan medføre forurensing av vann og ha negativ effekt på naturmangfold. Når økologisk korn omtales spesielt står det: «økt bruk av økologiske metoder i korndyrking kan redusere de negative miljøeffektene av intensiv kornproduksjon». Studien på mykotoksiner understreker nå i tillegg viktigheten av å vurdere dyrkingsmetoder av hensyn til mattrygghet. Med økt bevissthet og interesse for bærekraftige og trygge matvalg, gir disse resultatene ytterligere grunn til å vurdere økologiske produkter som en del av kostholdet.
Ønsker å øke produksjonen av økologisk korn i Norge
Landbrukets Økoløft er et prosjekt ledet av Økologisk Norge, hvor målet er å øke produksjon av norsk økologisk mat forbrukere vil ha. I år satses det ekstra på korn, både overfor bønder som vil begynne å dyrke økologisk og forbrukere som ønsker mer økologisk mat. Mer norsk økologisk korn kan ifølge forskning ha miljømessige og helsemessige gevinster for både mennesker og dyr. Det kan også være en veiviser i mer bærekraftig retning for alle typer landbruk. Prosjektet er et samarbeid mellom Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Debio, Matvalget, Statsforvalteren, Norsk Landbruksrådgiving og Økologisk Norge.
Kjente muggsoppgifter i matvarer:
- Patulin: Forekommer i soppbefengte epler. Kan hemme immunforsvaret og skade arvestoffet (DNA).
- Aflatoksiner: Kan finnes i nøtter, korn, krydder og melk. Aflatoksiner er kreftfremkallende og helseskadelige uansett mengde.
- Ochratoksin A (OTA): Finnes i korn, kaffebønner, kakao, vin og tørkede frukter. Høyt inntak over tid kan skade immunsystemet, nyrene, og være kreftfremkallende.
- Fusariumtoksiner: Vanlig i kornprodukter som hvete og mais. Har varierende giftighetsgrad og kan være helseskadelige.
Kontroll og Grenseverdier
- Det er etablert grenseverdier for ulike mykotoksiner i næringsmidler for å beskytte folke- og dyrehelse.
- I EU er det innført strengere grenseverdier for produkter som er beregnet for spedbarn og småbarn, da de er mer sårbare for toksiner på grunn av høyere toksisk virkning og større inntak relatert til kroppsvekt.
Kilde: Mattilsynet
Kilder metastudie:
Fant mindre muggsoppgift i økologisk korn enn i konvensjonelt dyrket korn (vetinst.no)