Tips til bønder som vurderer å legge om til økologisk jordbruk

Hvorfor økologisk jordbruk?

Økologisk land- og jordbruk handler om mye mer enn å kutte ut kunstgjødsel og plantevernmidler. Sammenlignet med konvensjonelt landbruk er det en metode å drive landbruk på som vektlegger miljøhensyn og dyrevelferd. Det å unngå kjemiske plantevernmidler og heller bruke vekstskifte kan gi positive ringvirkninger som forbedret jordkvalitet, rikere biologisk mangfold og økt matmangfold.

Hva må du tenke på før du starter med økologisk jordbruk?

For å drive med økologisk produksjon, bearbeiding, lagring, import eller salg av økologiske landbruksprodukter og mat i Norge, må du søke godkjenning hos Mattilsynet. Når du oppfyller kravene, får du et økologisertifikat som viser at du følger reglene for økologisk landbruk. Når sertifikatet er på plass, vil Debio utføre årlig kontroll av den økologiske virksomheten. Gebyrer for registrering, sertifikater, og tilsyn varierer avhengig av type virksomhet og produksjon (akvakultur, landbruk, foredling). Videre kan du lese om hensyn og tiltak du kan gjennomføre for å legge om til en mer økologisk drift.

Gjør deg kjent med det økologiske markedet

Selv om det finnes en rekke fordeler ved å drive økologisk jordbruk, beskrives det av Regjeringen som et fremdeles «umodent marked», som kan medføre svinginger i både produksjon og etterspørsel av økologisk produserte varer. Likevel er det økologiske og parallelle bønder som opplever en økt lønnsomhet sammenlignet med det å drive konvensjonelt. Dette har ofte en sammenheng med tilgang til husdyrgjødsel som sikrer næringstilgangen i kornproduksjonen.

Jordhelse og planteproduksjon : Grunnlaget for Økologisk jordbruk

Bruk naturlige metoder som vekstskifte og organisk gjødsel for å opprettholde jordkvalitet. Bruk av kjemiske plantevernmidler er hovedsakelig ikke tillatt i økologisk produksjon, og planter skal dyrkes i jord med naturlig lys (Økologiforskriften, 2022, § 11). Alt organisk materiale skal resirkuleres, og termisk behandlet jord skal ikke overskride 10 cm dybde.

Kristin og Bjørge Madsen ved Skjærgaarden gartneri i Åsgårdstrand
Bilde fra Skjærgaarden gartneri i Åsgårdstrand. Foto: Stiftelsen Norsk Mat.

Dyrehold

For dyr, dyrevelferd, dyretetthet, og saktevoksende raser kan du lese reglene mer detaljert i Økologiforskriften (2022, § 12-18), som blant annet spesifiserer hvor mange og hvilke dyr du kan ha, i tillegg til hvordan de skal ivaretas. Bestemmelsene skal bidra til at husdyr får mulighet til naturlig adferd. De skal ha god tilgang til utearealer, valgfrihet, det stilles også krav til naturlig lys i husdyrrom og detaljerte krav til oppstalling hvor mange dyr som kan stå sammen i forhold til arealet tilgjengelig.

Les mer om dyrevelferd i økologisk landbruk.

Økologisk jordbruk

Bruk naturlige metoder som vekstskifte og organisk gjødsel for å opprettholde jordkvalitet. Bruk av kjemiske plantevernmidler er hovedsakelig ikke tillatt i økologisk produksjon, og planter skal dyrkes i jord med naturlig lys (Økologiforskriften, 2022, § 11). Alt organisk materiale skal resirkuleres, og termisk behandlet jord skal ikke overskride 10 cm dybde.

Bønder som har lyktes med økologisk jordbruk

Det å legge om til økologisk landbruk er en prosess som krever både tid og planlegging. I begynnelsen må du sette deg inn i strenge krav til sertifisering, og endringer i driftsmetoder kan innebære en krevende omstillingsfase. Jorda må forberedes for nye vekstsykluser, og det kan ta tid før naturens balanse er på plass. Men når du først er i gang, vil du oppleve fordelene ved en mer bærekraftig produksjon som bidrar til både et sunnere miljø og et mer stabilt grunnlag for langsiktig og lønnsom drift. Vi har pratet med bønder om overgangen fra konvensjonell til økologisk drift, deriblant Hellek Berge som tipser om nettstedet agropub.no som et godt sted å starte.

Det å skifte tankegang er ikke gjort over natta, det tar tid.

Hellek Berge

Økologisk såkornprodusent Hellek Berge har stor tro på at «fokus på bedret jordhelse er det mest fremtidsretta» og oppfordrer alle til å etterstrebe de fire prinsippene for bedre jordhelse best mulig, uansett om du driver konvensjonelt eller økologisk. 

Nysgjerrig på økologisk jordbruk?

Hør bøndenes erfaringer om overgangen fra konvensjonelt til økologisk jordbruk i videoen under:

Nysgjerrig på økologisk landbruk?