Avtalen er signert av sentrale aktører fra hele verdikjeden, inkludert myndigheter og forvaltning, næringsliv, organisasjoner og FoU. Målet er at 10 prosent av jordbruksarealet i Norge skal være økologisk drevet innen 2032, samtidig som omsetning og etterspørsel etter økologisk mat og drikke øker. Intensjonsavtalen følger opp Nasjonal strategi for økologisk jordbruk (2025–2032), som regjeringen lanserte våren 2025.
Hva er intensjonsavtalen?
Avtalen er et forpliktende samarbeid mellom Landbruks- og matdepartementet og en rekke organisasjoner i landbruket og dagligvarebransjen. Den fungerer som et strategisk rammeverk for å sikre en bærekraftig vekst i både produksjon og etterspørsel etter økologiske varer.
Hvorfor er dette viktig?
- Økologisk jordbruk tar ekstra hensyn til jordhelse, biologisk mangfold og dyrevelferd.
- Ved å bruke husdyrgjødsel, vekstskifte og belgvekster, forbedres jordas fruktbarhet. Dette gjør den også mer motstandsdyktig mot tørke og flom.
- Økologisk produksjon er mindre avhengig av eksterne innsatsfaktorer, ettersom det ikke benyttes mineralgjødsel eller kjemiske plantevernmidler.
- Kunnskap og kompetanse fra økologisk jordbruk kan overføres til konvensjonell drift og gjøre hele det norske jordbruket mer miljøvennlig. Økologisk jordbruk har derfor en spydspissfunksjon.
Hovedpunkter i avtalen
Mål
Innen 2032 skal 10 prosent av jordbruksarealet i Norge være økologisk drevet. Samtidig skal omsetning og etterspørsel av økologisk mat og drikke øke.
Forpliktelser
Deltakerne i avtalen forplikter seg til å:
- Bidra aktivt for å nå målet om 10 % økologisk areal og økt etterspørsel.
- Delta på årlige møter i regi av Landbruks- og matdepartementet (LMD) for å presentere fremdrift.
- Rapportere årlig på resultater knyttet til egne forpliktelser.
Avtalepartene og deres forpliktelser
Følgende aktører har signert avtalen og forpliktet seg til å jobbe mot et felles mål.

Hvorfor økologisk?
For deg som forbruker kan et slikt dokument virke lite tilgjengelig dersom du vil bidra. Derfor har vi laget en egen artikkel som på en enkel måte forklarer hvorfor ditt valg av økologisk mat kan gjøre en forskjell, både for deg selv og andre.