Hovedbilde: Frem til midten av 1990-tallet var begrepet «økologisk» ikke lovbeskyttet. Debio hadde gjentatte ganger anmodet myndighetene om å sørge for en lovbeskyttelse på tilsvarende måte som offentlige myndigheter i Danmark gjorde allerede i 1987. Fra Nationen, april 1990.
Som omtalt i foregående kapitler var 1980-tallet det tiåret da flere virksomheter med ulike formål og oppgaver knyttet til økologisk landbruk ble etablert. Sammen skulle de bidra til å videreutvikle og styrke økologisk produksjon og forbruk. I 1980 ble Midtnorsk fagseksjon i biologisk jordbruk (MFBJ) opprettet som den første av i alt 15 fagseksjoner. I 1984 ble navnet Jordsøkjarsambandet endret til Norsk Økologisk Landbrukslag (NØLL) for å markere en ny profil og satsing. Og i 1986 ble Stiftelsen for biologisk/økologisk landbruk, senere Norsk senter for økologisk landbruk (NORSØK), etablert. 1986 var også det året da en annen viktig nyskaping så dagens lys, nemlig sertifiserings- og merkeorganisasjonen Debio. Etableringen av Debio blir omtalt etter en beskrivelse av hendelser som førte til en rettsbeskyttelse av begrepet økologisk i landbrukssammenheng.
På 1980-tallet var ikke begrepet økologisk lovbeskyttet og kunne derfor brukes av hvem som helst uten noen form for krav til dokumentert praksis, og uten at noen kunne gripe inn mot det mange oppfattet som begrepsmisbruk. Og bruk av begrepet i strid med innarbeidet praksis og mot den allmenne oppfatningen av hva begrepsinnholdet skulle være, ble etter hvert nokså utbredt. I Oslo ble det i en periode omsatt større mengder poteter som «økologiske» – produsert med kunstgjødsel, men uten sprøytemidler – enn det som ble omsatt gjennom Helios, datidens største butikkjede for biodynamiske og andre økologiske produkter i Norge. Debio hadde ingen muligheter til å gripe inn på annen måte enn å kontakte produsenter og omsetningsledd og anmode om å respektere den allmenne forståelsen av begrepet økologisk.
Men med et fåtall produsenter, som butikker og forbrukere stort sett hadde kjennskap til, var det likevel et godt grunnlag for tillit og en felles oppfatning av hva som med rette kunne kalles biodynamisk, biologisk eller økologisk. Likevel misbrukte noen denne tilliten og forsøkte å skaffe seg økonomiske fordeler ved å markedsføre produkter som «økologiske» til høyere priser uten at grunnleggende krav til produksjonsmåte var oppfylt. En av leverandørene av «økologiske» poteter uttalte dette til Nationen i forbindelse med oppslaget i april 1990: Så lenge det ikke foreligger noen regler fra myndighetene er våre poteter like økologiske som andre. Selv om vi bruker noe kunstgjødsel ….
I tilknytning til denne debattrunden ble daglig leder i Debio, Emil Mohr, sitert i Nationen som følger: Vi har vært i kontakt med Landbruksdepartementet om saken og sendt klage til Statens Næringsmiddeltilsyn. Begge viser til at det ikke finnes noen lovhjemmel som omfatter slike saker.
På det tidspunktet hadde altså begrepet økologisk vært lovbeskyttet i Danmark i tre år. Men ansvarlige myndigheter i Norge lot slike hendelser passere uten å ta initiativ til å få på plass en rettsbeskyttelse og en lovhjemmel som ville gjøre det mulig å gripe inn mot begrepsmisbruk.
Eksempelet med «økologiske» poteter, og debattrunden som fulgte i 1990, er nevnt for å illustrere situasjonen fra en tid da begrepet økologisk enda ikke var lovbeskyttet. Men denne hendelsen var ikke den første og eneste i sitt slag. Omsetning av «pseudo-økologiske» produkter representerte etter hvert et stort problem for seriøse produsenter og omsetningsledd, som helt uberettiget mistet troverdighet. Det verserte påstander om at økologisk produksjon generelt var «fusk og fanteri», og at man ikke kunne stole på at varer som ble omsatt som økologiske var produsert i samsvar med allmenhetens oppfatning av hva begrepet skulle gi en sikkerhet for. Når myndighetene ikke hadde hjemmel til å gripe inn, og heller ikke tok initiativ til å få på plass en lovbeskyttelse, måtte «det økologiske miljøet» selv gjøre det som var mulig for å sikre en troverdig praksis slik at spekulativ markedsføring kunne avsløres og unngås.
Siktemålet med å etablere en godkjenningsordning for økologisk produksjon var å styrke tillitsgrunnlaget mellom produsenter og forbrukere gjennom kunnskapsformidling og informasjon. Det skulle bidra til å svekke muligheter for omsetning av varer produsert i strid med den allmenne oppfatningen av hva begrepet økologisk og tilsvarende sto for. Og den allmenne oppfatningen var at økologisk var kjennetegnet av allsidig produksjon uten bruk av kunstgjødsel og kjemisk-syntetiske plantevernmidler.