Hovedbilde: Kaare Godager (t.v.) og Einar Grepperud var foruten å være bønder som drev biodynamisk landbruk, også tekniske begavelser med henholdsvis metallstøperi og serieproduksjon av potetopptakere. Foto: Privat
Da biodynamisk produksjon fikk større forbrukeroppslutning i siste halvdel av 1960-tallet var det aktuelt å se på nye omsetningsformer med utgangspunkt i verdigrunnlag og impulser som lå til grunn for det biodynamiske landbruket. Hensikten var ikke først og fremst å få avsetning på produktene til en best mulig pris. Siktemålet var å knytte produksjon og forbruk sammen som et felles anliggende for produsenter og forbrukere for å sikre forutsigbare leveranser og en sunn økonomi i et samfunnsansvarlig perspektiv.
Ønsket var derfor å etablere en egen omsetningskanal for biodynamiske produkter med engrosvirksomhet og butikker basert på verdier og fellesskapsdannelser som erstattet vanlige forretningsmodeller. Utgangspunktet var at matproduksjon og langsiktig forvaltning av fruktbar jord var et felles anliggende for alle samfunnsborgere, og ikke et ansvar for landbruksnæringen alene.
To pådrivere
Fra den forberedende fasen til etablering av en ny omsetningsform skal to personer nevnes spesielt, nemlig Kaare Godager og Einar Grepperud. De hadde lagt om sine gårder til biodynamisk drift i henholdsvis Tangen i Stange kommune og på Bjørkelangen i Aurskog-Høland. Begge var et oppkomme av ideer, og med en teknisk innsikt som skulle vise seg å bli svært betydningsfull. Ved siden av gårdsdriften drev Godager et metallstøperi, og Grepperud hadde serieproduksjon av selvkonstruerte potetopptakere. Deres praktiske innsikt, i kombinasjon med et brennende engasjement for biodynamisk jordbruk og ernæring, gjorde det mulig å realisere mange banebrytende ideer.
I første halvdel av 1960-tallet ble det innarbeidet en praksis med at bønder leverte biodynamiske grønnsaker og poteter til forbrukere fra en møteplass i Oslo. Men ønsket var å kunne tilby et bredt spekter av biodynamiske varer fra butikk. Det lyktes for Godager å skaffe til veie egnede lokaler i Oslo, og allerede i 1965 var det mulig å bestille sekker med mel og grønnsaker fra butikk. I tillegg ble det gjort avtaler med Aug. Olsens Brødfabrikk om produksjon av bakemel og knekkebrød for salg, basert på biodynamisk dyrket korn. Det ble også gjort avtaler med andre om foredling av ulike produkter av korn og grønnsaker.
Godager og Grepperud var det første navnet på foretaket de etablerte sammen. Men dette var lite talende for deres ambisjoner om å legge til rette for en stor omsetning, forankret i Rudolf Steiners ideer om en tidsmessig næringsvirksomhet knyttet til jordbruket. Grepperud fant da navnet Helios – solguden fra gresk mytologi. Betegnelsen Helios Produkter for biodynamiske butikkvarer ble tatt i bruk i 1965.
Godager og Grepperud ønsket også selv å bidra med foredlede produkter fra egen virksomhet. Her kom de tekniske begavelsene til sin rett. På Olsby gård startet Godager produksjon av solbær-, gulrot- og rødbetesaft, senere også syltetøy, med utgangspunkt i egne råvarer. På Frilund gård bygget Grepperud et tørkeanlegg for 2. sortering grønnsaker som ble foredlet til vegetariske middagskaker, suppeblandinger, barnemat og annet. Med butikken i Wilhelmsgate i Oslo var grunnlaget lagt for utvikling av en organisert omsetning av biodynamiske, senere også andre økologiske varer, som skulle få et betydelig omfang. Foredlingsvirksomheten er nærmere omtalt i Produktutvikling og vareutvalg.