I Landbruks- og matdepartementets handlingsplan Økonomisk, agronomisk – økologisk! lansert i januar 2009, ble en ny ordning omtalt, kalt Økologiske foregangsfylker. Den skulle bidra til at 15 prosent av all matproduksjon og alt matforbruk fra landbruket skulle være økologisk i 2020. Foregangsfylkestatus innebar at ett fylke, eller flere fylker sammen, skulle få et spesielt ansvar for utvikling av et avgrenset fagområde knyttet til økologisk produksjon og forbruk. Erfaringer, kunnskap og kompetanse fra alle prosjektområder skulle kunne overføres til tilsvarende aktiviteter i andre fylker. Ordningen var derfor en nasjonal satsing basert på en arbeidsdeling mellom fylker og regioner.
I brev av 4. februar 2009 til Fylkesmannens landbruksavdelinger ba Landbruks- og matdepartementet (LMD) om at hvert fylke, eller flere fylker i samarbeid, skulle sende inn skisser til prosjekter på områder innen produksjon eller forbruk der de kunne vise til en positiv utvikling i sitt område som kunne forsterkes ytterligere. På grunnlag av skissene skulle noen fylker velges ut og inviteres til å utarbeide fullstendige søknader om status som foregangsfylke(r) fra 2010. Prosjektlederne skulle være ansatt hos Fylkesmannen, der det administrative ansvaret også skulle ligge. Fylkesmannen skulle samarbeide faglig med andre aktører.
Like i etterkant av utsendelsen av brevet ble konseptet presentert av LMD på en samling som SLF arrangerte i Trondheim for deltakere i prosjektet Økoløft i kommuner. Reaksjonen var først avventende, blant annet fordi det enda ikke var avklart om Økoløft-prosjektene skulle videreføres. Men det var også uklarheter knyttet til varighet, oppgave og rollefordeling i det nye prosjektkonseptet.
Til fristen i mars 2009 kom det inn i alt 12 skisser fra til sammen 18 fylker. På grunnlag av skissene ble følgende fylker invitert til å utarbeide fullstendige søknader:
-
Oslo/Akershus og Østfold: Økt forbruk av økologisk mat
-
Buskerud: Jordkunnskap/jordkultur
-
Vestfold: Grønnsaksproduksjon
-
Hordaland og Sogn og Fjordane: Frukt- og bærproduksjon
-
Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag: Melk
Ved saksbehandling i LMD/SLF ble alle søknader imøtekommet, og fylkene fikk tildelt status som foregangsfylker på sine respektive utviklingsområder. Enkelte fylker, som ikke ble prioritert, hadde foreslått satsing på blant annet korn, sau og veksthusproduksjon. Men det ble også søkt om foregangsfylkestatus for produksjoner som ikke ville ha tilstrekkelig overføringsverdi til andre fylker og som derfor ikke oppfylte kriteriene om nasjonalt prosjekt. Korn ble ikke prioritert fordi kornkampanjen, beskrevet tidligere i dette kapittelet, skulle videreføres parallelt med foregangsfylkesatsingen.
Lansering av den nye satsingen, med 5 prosjektområder fordelt på i alt 9 fylker for perioden 2010-2013, skjedde i august 2009 på en øko-konferanse i Røros.

I utlysingen var det presisert at de utvalgte fylkene kunne miste sin foregangsstatus til andre fylker etter en evaluering av oppnådde resultater dersom andre fylkers muligheter til å bidra ble vurdert som bedre. Men denne «konkurransestrategien» ble ikke fulgt opp i praksis.
Fra NRK nyheter, 2009
I 2013 ble det besluttet å forsterke Fylkesmannens ansvar for å dele resultater og erfaringer nasjonalt. Og i den neste prosjektperioden, 2014-2017, ble Oppland tildelt foregangsfylkestatus for økologisk korndyrking. Foregangsfylkene for utvikling av økologisk melkeproduksjon, Sør- og Nord-Trøndelag, fikk fra 2015 også ansvar for utvikling av økologisk storfekjøttproduksjon. Den andre prosjektperioden ble forlenget med ett år, frem til 2019, med til sammen 6 prosjekter. Da ble partene i jordbruksoppgjøret enige om å avslutte foregangsfylkesatsingen.
I 2010 ble det bevilget til sammen 6,0 mill. kroner til foregangsfylkene fra SLF fra midler til utviklingstiltak over jordbruksavtalen knyttet til økologisk landbruk. Det var søkt om til sammen rundt 9,5 mill. kroner. De fire første årene lå samlet bevilgning på om lag samme nivå. Men fra 2014 og ut prosjektperioden var bevilgningen omtrent halvparten av rundt 30 mill. kroner som årlig ble avsatt til utviklingstiltak.
Partene i jordbruksoppgjøret bestemte i 2016 at det skulle gjennomføres en evaluering av satsingen på foregangsfylker. Vista Analyse, som i 2012 hadde evaluert tilskudd som skulle bidra til økt produksjon og forbruk av økologisk mat, se kapittel 6.7), fikk oppdraget. Evalueringen skulle omfatte en beskrivelse av foregangsfylkenes mål, aktiviteter, prosjektgjennomføring, erfaringer, målbare resultater, og dessuten gi anbefalinger om eventuelle justeringer med sikte på økt måloppnåelse.

I rapportens konklusjoner (Rapport 2017/01) heter det: Satsingen på foregangsfylker (FF) for utvikling av økologisk landbruk har bidratt til kompetanseoppbygging, formidling av kunnskap og koordinering av aktiviteter både blant aktører i produksjons-, videreforedlings- og konsumentleddet og i rådgiverapparatet. Vi foreslår å videreføre FF Levende matjord og de markedsrettede delene av FF Grønnsaker og FF Frukt og bær etter 2017. FF Melk og storfekjøtt, FF Storhusholdning og FF Korn foreslås ikke videreført, ettersom det ikke er samme behov for disse framover.
Foruten å konkludere med at prosjektmodellen i all hovedsak hadde fungert bra, pekte Vista Analyse på momenter som også har kjennetegnet andre tiltak i arbeidet for å fremme utviklingen av økologisk landbruk: Grunnen til at mange foregangsfylker har oppnådd gode resultater er i stor grad ildsjelenes rolle og engasjement. Uten disse ville man framstått mer som saksbehandlere for søknader om støtte til ulike aktiviteter enn man faktisk har vært.
Om fylkesmannsembetenes rolle skriver Vista Analyse: Det er i utgangspunktet ikke en oppgave for personer ansatt hos fylkesmannen nærmest på heltid å drive kurs og rådgivningsaktiviteter.
Rapporten understreket viktigheten av å legge til rette for å videreføre det som var bygget opp av kompetanse og nettverk når foregangsfylkesatsingen skulle avvikles fra 2019.
I Stortingsproposisjon 120S (2018-2019) går det frem at Norsk Landbruksrådgiving (NLR) fra og med 2019 skulle overta flere oppgaver fra foregangsfylkene etter endt prosjektperiode. Dette skulle gjøres ved å styrke aktuelle områder med nye fagressurser og utvikle og koordinere faglige nettverk, bl.a. knyttet til jordkultur. I oppgaveporteføljen til NLR inngikk også å etablere et samarbeid med NORSØK på enkelte områder, se Informasjons- og rådgivningstjenester for produsenter.
Som det eneste foregangsfylkeprosjektet hadde Oslo/Akershus og Østfold en satsing utelukkende rettet mot økt forbruk av økologisk mat. En vesentlig del av dette prosjektarbeidet ble overført til og videreført i regi av Matvalget knyttet til DebioInfo, se Økologisk mat i storhusholdninger.
I 2016 ble det lansert et nytt tiltak som omfattet alle produksjonsgrener, nemlig Landbrukets Økoløft. Deler av satsingen skulle være en videreføring av viktige elementer i foregangsfylkeprosjektene. 30 inspirasjonsbønder med økologisk produksjon dannet fundamentet i den nye satsingen. De hadde enten et fullstendig økologisk driftsopplegg med ulike produksjoner, eller parallellproduksjon økologisk/konvensjonelt, dvs. begge produksjonsformer samtidig. Deres oppgave skulle være å dele erfaringer med andre bønder gjennom møter, gårdsbesøk og foredrag og på den måten inspirere flere til å legge om til økologisk produksjon.

Inspirasjonsbønder i Landbrukets Økoløft. Fra nettsiden til Økologisk Norge, 2020
Prosjektet Landbrukets Økoløft hadde også et markedsfokus gjennom et samarbeid med bl.a. dagligvarehandelen. Bak etableringen av denne satsingen stod Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Debio og DebioInfo, Norsk Landbruksrådgiving, Økologisk Norge og enkelte fylkesmannsembeter. Hovedansvarlig prosjekteier var Økologisk Norge. Men alle partnere skulle ta aktivt del i det felles eierskapet og være representert i styringsgruppe og arbeidsutvalg.
Landbrukets Økoløft pågår fortsatt per 2020 med den samme organiseringen. En foreløpig evaluering ble publisert av AgriAnalyse i Rapport 6-2020.

I dette kapittelet har prosjektsatsinger med et relativt stort omfang blitt omtalt. Bakgrunnen for prosjektene har vært et behov for å løse opp flaskehalser som har hemmet utviklingen av økologisk produksjon og forbruk.
Konseptet med gratis førsteråd, innført i 1998, supplert med tilbud om oppfølgingstiltak i regi av Landbrukets Forsøksringer/Norsk Landbruksrådgiving, har vist seg å være en hensiktsmessig modell som det fortsatt bygges videre på per 2020. For utviklingsprosjekter knyttet til korn og sau oppsto det utfordringer som i liten grad var forutsett før oppstart. For korn var utfordringene i stor grad knyttet til agronomiske forhold. For sau var det endringer i EUs regelverk med krav til innendørs areal per dyr, og krav til fast liggeunderlag, som ble utfordrende. Den veksten i produksjonsomfang, som var forventet for disse produksjonene, kom derfor ikke.
Økoløft i kommuner ble en kortvarig satsing der potensialet for vekst og utvikling i regi av enkeltkommuner i liten grad ble synliggjort. Foregangsfylkeprosjektene i regi av fylkesmannsembetene overtok som det nye nasjonale satsingsområdet. I evalueringen fra Vista Analyse ble dette ansett å være en modell som i all hovedsak fungerte bra, gitt utfordringer som oppsto i prosjektperioden, og som i liten grad kunne lastes selve prosjektkonseptet.
Også andre prosjekter og satsinger kunne vært nevnt. Og som ved omtalen av nasjonale pilotprosjekter, markedsstrategier og tilskuddsordninger i Produsentrettede tilskudd og utviklingsprosjekter, har denne gjennomgangen tatt sikte på å fremstille hovedmål og de viktigste tiltakene for å nå aktuelle mål. Måloppnåelsen har i liten grad blitt omtalt.
En vurdering av hvor hensiktsmessige politiske mål med tilhørende virkemiddelbruk har vært er også utelatt. Tanker om alternative valg av mål og virkemidler faller utenom rammen for denne beskrivelsen av utviklingen.