Hovedbilde: «Mens regjeringa er milevis fra å nå målet om 15 prosent økologisk matforbruk innen 2020, er Forsvaret i Midt-Norge allerede i mål», het det i dette oppslaget fra Norsk Landbruk i november 2010. - Det er svært positivt at Forsvaret har gjennomført dette og dermed er med å forankre satsinga på økologisk mat flere steder enn i landbruket, sier seniorrådgiver Carl-Erik Semb i Statens landbruksforvaltning (SLF), som har støtta prosjektet med penger.
En ofte brukt forklaring på hvorfor myndighetenes mål for utvikling av økologisk produksjon og forbruk har vært vanskelig å nå, er mangel på tydelige føringer og pålegg om at det offentlige selv skal ta ansvar for etterspørsel etter økologiske produkter gjennom innkjøpsavtaler. Frem til 2005 var det bare satt mål for utvikling av økologisk produksjon, men i «Soria Moria-erklæringen» fra Stoltenberg II-regjeringen ble det også satt et forbruksmål, nemlig at 15 % av matforbruket skulle være økologisk innen 2015. Videre het det: Norge henger etter andre land når det gjelder tilgjengelighet til økologiske varer overfor forbrukerne. Regjeringen vil styrke dette området. Det offentlige må gå foran som ansvarlige forbrukere og etterspørre miljøvennlige varer og varer som er tilvirket med høye etiske og sosiale standarder.
I 2007 ble året for måloppnåelse endret fra 2015 til 2020. Men argumentene og strategien lå ellers fast.
Regjeringserklæringen er nærmere omtalt i Mål, handlingsplaner og styringsdokumenter En interdepartemental arbeidsgruppe ble nedsatt for å komme med forslag til hvordan andre departementer enn Landbruks- og matdepartementet også kunne bidra til å nå regjeringens forbruksmål. Arbeidsgruppen skulle vurdere hvordan forbruket av økologisk mat kunne økes, og hvilke muligheter offentlige instanser hadde for å stille krav til en viss andel økologiske produkter ved offentlige anskaffelser. Men gruppen leverte ingen felles sluttrapport, og det kom ingen føringer eller krav om økologisk mat ved offentlige anskaffelser. Derimot ble det gjort mye for å vise hvilket handlingsrom offentlige innkjøpere hadde for å velge økologisk mat. Viktige referanser i den sammenheng var handlingsplaner og lovverk knyttet til offentlige anskaffelser, som omtales senere i dette kapittelet.
I regjeringsmål, styringsdokumenter, lover og forskrifter manglet det ikke på referanser og oppfordringer til å prioritere økologisk mat ved offentlige anskaffelser. Likevel hersket det en stor grad av usikkerhet om lovlige muligheter i praksis. Hos innkjøpere var det nok også mangel på vilje til å avklare strategisk hvordan krav til økologisk mat kunne innarbeides i anbudsdokumenter. Men det var noen hederlige unntak som tok eget ansvar uten pålegg, som Forsvaret og St. Olavs hospital.
Samarbeidsprosjektet KjøkkenØkologi
NORSØK hadde hatt prosjektledelsen i den nevnte satsingen på økologisk mat i Forsvaret og på St. Olavs hospital. NORSØK, under navnet Bioforsk Økologisk (se Organisasjonsutvikling), ble derfor en sentral aktør da Statens landbruksforvaltning (SLF) i 2009 initierte prosjektet KjøkkenØkologi med mål om å utvikle et landsdekkende veiledningstilbud for storhusholdninger, knyttet bl.a. til satsningen Økoløft i kommuner. Nofima Mat, som hadde en oppdragsbasert avtale med SLF om prosjektet Markedsorientert produktutvikling, var en annen selvsagt deltaker i KjøkkenØkologi-prosjektet. Den tredje deltakeren var Stiftelsen Ullandhaug økologiske gård, som gjennom sine bredt anlagte aktiviteter og nettverk hadde opparbeidet god kompetanse på området.
KjøkkenØkologi arbeidet mot større virksomheter som IKEA og Statoil, men også mot mindre virksomheter og kantiner gjennom sin deltakelse i prosjekter som Økoløft i kommuner og foregangsfylkeprosjektene initierte.
KjøkkenØkologi-prosjektet ble avsluttet i 2011, og den videre satsingen på veiledning rettet mot storhusholdninger falt naturlig inn under det nasjonale foregangsfylkeprosjektet Økt forbruk av økologisk mat/ØQ, som omtales senere i dette kapittelet. Men programmet til Nofima, Markedsorientert produktutvikling, ble videreført. Dette var så nært knyttet til kompetanse og fasiliteter hos Nofima at den formen var mest formålstjenlig. Nofima utviklet et nært samarbeid med foregangsfylkeprosjektet ØQ og andre aktuelle parter i det videre programarbeidet.
Nofima Mat med bistand til produktutvikling
På oppdrag fra SLF etablerte Nofima programmet Markedsorientert produktutvikling, som bl.a. innebar bistand til bedrifter med produktutvikling innen grønnsaker, melk, egg og kjøtt (nye varianter av økologisk ost, brød og pålegg), samt en veiledningsordning med bedriftsbesøk som inkluderte to dagers gratis konsulentbistand.
I tillegg til produktutviklingsprogrammet hadde Nofima ansvaret for å drifte Varehandelens økologigruppe, bestående av representanter fra Nortura, TINE, NorgesGruppen, Coop Norge, ICA Norge, Alternativ Mat, BAMA, Brynhildsen, Rørosmeieriet, Oikos, Eco Commerce, Debio og KSL-Matmerk. Siktemålet var å utvikle et uformelt og aktivt nettverk for faglig utveksling og inspirasjon. I aktivitetene til Nofima inngikk også arrangøransvaret for den årlige Økologifagdagen som samlet produsenter, varehandel, organisasjoner og myndigheter til temaer knyttet til innovasjon og utvikling innen økologisk produksjon og forbruk.
Med sin bredspektrede virksomhet knyttet til utviklingsprogrammet spilte Nofima en viktig rolle i arbeidet med å nå regjeringens mål for forbruk av økologisk mat, og er fortsatt (per 2020) et viktig nasjonalt kompetansesenter for dette. Nofima har bidratt til utvikling av nye, foredlede økologiske produkter, til opplæring og veiledning av produksjonsbedrifter og storhusholdninger, til fagkurs og til oppfølging i bedrifter tilsvarende to dagsverk. Nofima har også egne tilbud til barnehager, skoler, SFO og storhusholdninger om kurs og informasjon.