På oppdrag fra SLF gjennomførte Vista Analyse i 2012 en evaluering av tilskudd som skulle bidra til økt produksjon og forbruk av økologisk mat (RAPPORT 2012/36). I rapporten het det bl.a.:
Informasjons- og markedsføringsaktivitetene (både utløst av utviklingstilskuddene og av andre aktører) har ikke vært tilstrekkelige i omfang eller målrettede nok. Kunnskap om økologisk mat er fortsatt en barriere for økt forbruk. Det er trolig betydelig mindre informasjon hos forbrukerne om økologiske produkter enn hos produsentene. Etter vår vurdering bør utviklingstilskuddet i større grad vektlegge prosjekter som bidrar til å øke kunnskapen om fordelene ved økologisk mat.
Videre het det:
Større markedsføringsaktiviteter som støttes som en del av utviklingstilskuddene bør sees i sammenheng med aktiviteter i regi av Matmerk. Et permanent opplysningskontor for økologisk mat kan også vurderes.
Høsten 2014 tok Debio derfor initiativ til å samle aktuelle organisasjoner og markedsaktører for å drøfte spørsmålet om et eget opplysningskontor. Sett på bakgrunn av organisasjonsendringer, nye roller og endringer i markedet de siste 6 årene, var det naturlig å utrede om en ny organisering av informasjonsarbeidet kunne være berettiget. En slik gjennomgang ble aktualisert av utsagnet fra Vista Analyse om vurdering av et permanent opplysningskontor for økologisk mat. Initiativet var definitivt ikke et uttrykk for mistillit til måten Matmerk hadde utført sitt oppdrag på, og det var heller ikke tiltenkt at et eventuelt opplysningskontor skulle drives med Debio som hovedansvarlig.
Debios initiativ fikk positiv respons. Ulike organisasjoner møttes til drøftelser og workshops hos Matmerk. Det ble besluttet å rette en søknad til SLF om støtte til prosjektet Utredning: Veivalg for et marked i vekst - fremtidens informasjonsformidling om bærekraftig og økologisk mat.
Prosjektgruppens sammensetning viser hvilken tyngde som lå bak søknaden:
-
Ole Petter Bernhus, daglig leder i Debio
-
Nina Sundqvist, administrerende direktør i Matmerk
-
Ola Hedstein, administrerende direktør i Norsk Landbrukssamvirke
-
Regine Andersen, daglig leder i Oikos–Økologisk Norge
-
Idun Leinaas, daglig leder i Biologisk-dynamisk Forening
-
Elizabeth Brockfield, prosjektleder for foregangsfylkeprosjektet ØQ
-
Line Wesley-Holand, Fagsjef i NorgesGruppen
-
Johannes Svilosen, Kvalitetssjef i ICA Norge AS
-
Knut Lutnæs, Miljøsjef i Coop Norge
-
Jonas Storesund Hansen, Driftskoordinator i Rema 1000
-
Sekretariat: Emil Mohr, seniorrådgiver i Debio
I søknaden ble det tatt utgangspunkt i vurderinger og anbefalinger i evalueringsrapporten fra Vista Analyse, og i at situasjonen hadde endret seg vesentlig i løpet av få år med hensyn til merkebruk. Ø-merket var ikke lenger et rent produkt- og sertifiseringsmerke, men hadde også fått en fremtredende rolle i den generiske markedsføringen i tråd med uttalte ønsker fra myndighetene.
Gjennom annonser for Matmerks Fri-kampanje med slagordet Velg bort kunstige tilsetninger, ble Ø-merket/Debio av flere oppfattet som avsender fordi Ø-merket hadde en så sentral plass og fordi det i annonsene ikke fremkom at Matmerk var avsender. Et annet forhold som hadde endret seg var at Oikos hadde fått en solid forankring og bred oppslutning som nasjonal produsent- og forbrukerorganisasjon med høy faglig kompetanse. Dette var en verdifull ressurs som skulle kunne utnyttes bedre i informasjonsarbeidet.
Når så mange sentrale aktører med bred kompetanse og omfattende nettverk hadde samlet seg i en allianse for sammen å utrede hensiktsmessige fremtidsmodeller, ble det opplevd som et tilbakeslag at SLF avslo søknaden om midler til en utredning. Som hovedbegrunnelse ble det anført at dersom det skulle lages en ny utredning om plassering av ansvaret for generisk markedsføring, ville det være naturlig å gjøre dette i regi av nasjonale myndigheter som et ledd i å følge opp politiske mål for utvikling av økologisk landbruk.
Derved ble «ballen lagt død». Det spesielle med dette initiativet var at det kom fra aktørene selv, og at det ikke var basert på en oppnevning fra myndighetshold. Til sammen hadde de deltagende aktørene bred kompetanse og et bredt spekter av muligheter for å iverksette tiltak. Men det ble ingen videre oppfølging.
Bærekraftig forbruk – felleskampanje om merkeordninger
I 2009 gjennomførte organisasjonene bak merkeordningene Svanen, Blomsten, Fairtrade og Ø-merket en felles kampanje for å skape oppmerksomhet om bærekraftig handel og merking av varer. Regjeringen bevilget midler til kampanjen med formål å øke bevisstheten om hvordan forbrukere kunne etterspørre varer som tok hensyn både til miljøet og en rettferdig handel.
Undersøkelser hadde vist at en stor del av befolkningen ønsket å bidra til et mer bærekraftig forbruk, men mange syntes det var vanskelig å vite hvordan. Derfor var det viktig med en felleskampanje som viste at ulike merkeordninger kompletterte hverandre i en bærekraftsammenheng, og ikke var konkurrerende. Foruten annonsering i presse og informasjon gjennom TV-innslag, var det annonsering på trikker og busser i Oslo Sporveier.

Merkesaken – fra felleskampanjen i 2009. Kåre Willoch, Thorvald Stoltenberg, Terje Håkonsen og Bertine Zetlitz var frontfigurer i kampanjen.
En lignende kampanje, men med enda større bredde og appell, ble gjennomført i 2017 i regi av Stiftelsen Miljømerking, Fairtrade Norge, Stiftelsen Miljøfyrtårn og Debio. Etter kampanjen i 2009 hadde et nytt moment forsterket betydningen av større merkekjennskap, nemlig en ny Lov om offentlige anskaffelser. Fra 2017 kunne offentlige innkjøpere, mer offensivt enn tidligere, vise til anerkjente merkeordninger og egne ledelsessystemer for å sikre leveranser av varer og tjenester med god miljømessig og sosial/etisk standard.
I kampanjen ble det vist til at etterspørsel knyttet til miljømerker og miljøledelse, basert på anerkjente sertifiseringsordninger som dekket relevante krav, kunne effektivisere innkjøp ved å redusere arbeidet med undersøkelser, administrasjon og dokumentasjon. Derfor var målgruppen for kampanjen først og fremst private og offentlige organisasjoner og instanser, ikke enkeltforbrukere som tidligere.
Samarbeidsorganisasjonene laget en veileder om hvordan det ved offentlige innkjøp kunne vises til merker for økologi, miljøforsvarlig produksjon, rettferdig handel og sertifisert miljøledelse.

Merkene som det kunne vises til ved offentlige innkjøp etter at nye bestemmelser for offentlige anskaffelser ble introdusert i 2017. Ø-merket, Svanemerket og Fairtrademerket var de mest kjente merkeordningene for bærekraftige produkter i Norge. Miljøfyrtårn var den mest utbredte sertifiseringsordningen for miljøledelse.

Fra venstre: Daglig leder i Fairtrade Norge, Marianne Størseth, daglig leder i Økologisk Norge, Regine Andersen, daglig leder i Debio, Ole Petter Bernhus, og markeds- og kommunikasjonssjef i Miljømerking Norge, Anne-Grethe Henriksen.
Initiativene og prosjektene med samarbeid om felles profilering av sentrale merkeordninger ble ansett som vellykkede og nyttige. Det ble også gjennomført felles prosjekter med færre deltakere, f.eks. mellom Stiftelsen Miljømerking og Debio om hvordan Debios regelverk for servering av økologisk mat kunne innarbeides som et kriterium for Miljøfyrtårn-sertifisering. Offentlige anskaffelser med valg av økologiske produkter, og Debios serveringsmerker, omtales nærmere i kapittel 6.13 om økologisk mat i storhusholdninger.
Samarbeid med markedsaktører om kampanjer
Ovennevnte kampanjer skapte mye positiv oppmerksomhet om økologisk mat, og bidro til å øke kjennskapen til Ø-merket. Debio tok også initiativ til prosjektsamarbeid med kommersielle aktører som ønsket å bidra til å forsterke profileringen av økologisk mat med bruk av Debios sertifiseringsmerker. Eksempler på samarbeidspartnere var Nordic Choice Hotels, Coop Norge og Rema 1000. Mål for prosjektene var å øke kjennskapen til Debios valørmerker i bronse, sølv og gull for utsalgs- og serveringssteder. I kapittel 6.13 blir denne merkeordningen nærmere omtalt.

I 2014 var Debio avsender av annonser i A-magasinet og Magasinet (Dagbladet) og gratulerte Nordic Choice Hotels med deres satsing på servering av økologisk mat. «Velg bort kunstige tilsetninger» var Matmerks slagord i «Fri-kampanjen». De ulike aktørene tilstrebet å samordne sine informasjonsbudskap best mulig.

En tilsvarende annonsekampanje med gratulasjoner til Coop Mega-butikker for å være først ute med salg av økologisk mat i et omfang som oppfylte kriteriene for bruk av Debios valørmerker, ble gjennomført i 2015.

Rema 1000 og toppsyklist Thor Hushovd profilerer Ø-merket på sykkeldrakten i 2016.
Økouka
Det var flere bredt anlagte arrangementer i kategorien kampanjer, som Økouka. Det startet i 2011 med Økoveka i Steinkjer. «Økoseminar» og «økomarked» på Kulturgården Bjerkem sørøst for Steinkjer, og flere andre arrangementer det året, rettet oppmerksomheten mot økologisk landbruk.
I 2013 ble konseptet «økouke» etablert i Oslo med et rikholdig innhold allerede det første året. Biologisk-dynamisk Forening var initiativtaker og fikk 100 000 kroner i tilskudd til prosjektet Økouke i Oslo 2013 fra utviklingsmidlene som SLF forvaltet til fremme av økologisk landbruk.

Idun Leinaas, daglig leder i Biologisk-dynamisk Forening, var initiativtaker og prosjektleder for Økouka 2013.
Oikos var prosjekteier for Økouka i Oslo 2014 med et tilskudd på 300 000 kroner fra SLF.
Arrangementsopplegget, med involvering av ulike organisasjoner og markedsaktører, ble ansett som svært vellykket. Nye steder med økouke kom til, og konseptet utviklet seg til å bli en nasjonal foreteelse med stadig flere årlige prosjekter samordnet i tid. I 2014 kom Buskerud med, i 2016 Møre og Romsdal, Stavanger og Bergen. I 2019 var det økouke 11 ulike steder i landet med mer enn 270 arrangementer totalt.

I løpet av Økouka 2017 skrev forbrukere i hele landet postkort for å takke en økobonde.
Økologisk Norge (tidligere Oikos) fikk et nasjonalt koordineringsansvar for økoukene som et eget prosjekt. I 2019 hadde Økouke-prosjektet en styringsgruppe bestående av 12 organisasjoner innen jordbruk, miljø og mat, og med et tilskudd på 850 000 kroner fra Landbruksdirektoratet (tidligere SLF). I tillegg mottok flere arrangementer økonomisk og annen form for støtte på lokalt og regionalt nivå.
Økouka beskriver seg selv som feiring av norsk økologisk mat som formidler både råvarer, kunnskap og inspirasjon. Uka vil vise frem mangfoldet av landbruk- og matproduksjon i Norge og knytte det til folks hverdag.
Økouke-arrangementene har bidratt med informasjon og kunnskap om økologisk landbruk til forbrukere i alle aldere og samfunnsgrupper, og har involvert storhusholdninger, dagligvarehandelen, kokker, bønder, faglag og politikere i informasjonsarbeidet. Økoukene har også arrangert debatter, seminarer, kurs, gårdsbesøk, torgsalg og ulike tilbud med matopplevelser.

Et eksempel på mangfold: Økouka 2019 i Trøndelag med fagdager, ulike kurs, markdager, høstmarkeder, bokkafé, frokost og andre arrangementer flere steder i fylket.
Aktivitetene som er omtalt i dette kapittelet viser et stort engasjement og en stor innsats for å fremme budskapet om hva økologisk produksjon og forbruk kan bidra med i et bærekraftperspektiv. Tanken bak har vært at økt kjennskap til og kunnskap om positive aspekter knyttet til økologisk drift skulle føre til større produksjon og forbruk. Initiativer ble tatt av så vel interesseorganisasjoner som markedsaktører og myndigheter. Profesjonelle byråer har vært involvert i å utforme kommunikasjonsplattformer og budskap for å nå flest mulig produsenter og forbrukere.
Flertallet av kampanjene som er omtalt har blitt evaluert i ettertid. Men den helhetlige effekten av kampanjer som virkemiddel er vanskelig å bedømme. Den forholdsvis lave andelen av økologiske varer som har blitt solgt gjennom dagligvarehandelen etter kampanjene viser ikke nødvendigvis at kampanjene har hatt liten effekt. Det er mange ulike faktorer som påvirker folks handlinger og kjøpemønstre, og som kan motvirke positive effekter.
I 2015/2016 evaluerte Riksrevisjonen ansvarlige myndigheters arbeidet for å nå politiske mål for utvikling av økologisk landbruk, og fant at den generiske markedsføringen av økologisk mat ikke hadde vært omfattende nok til å nå ut til forbrukere, distributører, storhusholdninger og dagligvarehandelen på en tilstrekkelig god måte. Undersøkelsen og funnene er nærmere omtalt i Riksrevisjonens gjennomgang.
Hensikten med dette kapittelet har vært å beskrive utvalgte initiativer og kampanjer som har hatt som mål å øke folks kunnskap om og interesse for økologisk produksjon og forbruk. Intensjonen har ikke vært å gjøre egne analyser av motiver, prioriteringer og resultater.