Hovedbilde: Indre Akershus Blad, november 1965 med underteksten: -Det biologisk dynamiske jordbruk må på ingen måte oppfattes som et konkurransefenomen overfor det vanlige jordbruk som drives i dag, sier formannen i Biologisk-dynamisk Forening, Karl Døbelin. -Vi driver ingen propaganda for denne metoden, men vi har et alternativ for den enkelte jordbruker som føler med seg selv at han har behov for en annen driftsform.
På 1950 og -60-tallet var det et fåtall som hadde hørt om alternative driftsformer i landbruket her i landet. Bønder som hadde lagt om driften ble ofte oppfattet som bakstrevere som ikke ville ta del i «fremskrittet» og som ikke ville slutte opp om tidens strømninger og nyvinninger. Det skulle rak rygg til for å holde fast ved og handle ut fra en overbevisning om nødvendigheten av en annen praksis i en tid da bondestanden og samfunnet i det store og hele hadde helt andre idealer og utviklingsmål. At enkelte foregangspersoner kom fra utlandet med en annen kulturbakgrunn, gjorde ikke utfordringen mindre. I dag får bønder som driver økologisk landbruk ofte status som innovative foregangspersoner, i sterk kontrast til situasjonen slik den var den gangen.
I Flere gårder kommer til og Biologisk-dynamisk forening stiftes i 1950 ble forløpet til etableringen av Biologisk-dynamisk Forening (BDF) i 1950 omtalt sammen med de foregangspersoner som var involvert, og som alle var bønder. Foruten Karl Døbelin på Nordre Sletner, besto det første styret av Johan Nicolaysen fra Rønnerud gård på Jevnaker og Herbert Prausnitz Hagen gård i Veme ved Hønefoss. I tillegg til å berette mer fra Nordre Sletner gård i tiden etter 1950, skal det i dette kapittelet fortelles fra andre gårder som fikk stor betydning for arbeidet i BDF, og for utviklingen av det biodynamiske og økologiske landbruket i Norge. Idealistiske og fargerike personer engasjerte seg i styrearbeidet og tok ansvar for drift og utvikling av Biologisk-dynamisk Forening tidlig på 1970-tallet; Ingemar Johansson på Nordre Sletner gård, Einar Grepperud på Frilund gård, Kaare Godager på Olsby gård, Johan Nicolaysen på Rønnerud gård, og Trygve Sund på Alm Østre gård. Familie, medarbeidere og praktikanter gjorde det mulig for dem å bli fristilt fra den daglige gårdsdriften hjemme slik at de kunne engasjere seg i foreningsarbeidet på vegne av fellesskapet. Og dette var lenge før det ble kompensert for tapte arbeidsfortjenester.
Karl Døbelin og hans betydning for introduksjon og etablering av biodynamisk drift i Norge på begynnelsen av 1930-tallet er omtalt i Utformingsfasen – fra rundt 1930 til rundt 1960. Hans arbeid settes inn i et enda større perspektiv i lys av tanker og refleksjoner han hadde etter nærmere 35 år med biodynamisk drift.
Her følger noen utklipp fra et intervju i Indre Akershus Blad i 1965:
… Vi har arbeidet i det stille og først og fremst samlet oss om den oppgave å utvikle det biologisk-dynamiske jordbruk videre – for her er det ennå mye å gjøre – mens vi ellers har sett det slik at innstillingen overfor disse tingene måtte få gro frem hos den enkelte.
… Vi har et alternativ, og hele vår virksomhet går da også ut på å vise at det er et holdbart alternativ. Men det ligger langt fra vår tankegang å overtale – enn si true – noen til å oppgi sine vanlige jordbruksmetoder og gå over til den biologisk-dynamiske metode.
… For at jorden ikke skal kreve et stadig voksende tilskudd av kunstgjødsel og stadig flere midler til ugress- og sykdomsbekjempelse, må biologiske metoder tas i bruk; dvs. at man må søke tilbake til det naturlige, det opprinnelige, ut fra det syn at naturen i seg selv er en så komplisert funksjon at mennesket aldri vil fatte den i sine ytterste konsekvenser.
Som det fremgår av dette intervjuet hadde Karl Døbelin en svært ydmyk holdning til jord, planter, dyr og mennesker, og var på ingen måte «misjonerende». Han arbeidet i det stille med en sterk tro på at forståelse for og anerkjennelse av nye ideer og praksis måtte få vokse frem over tid i det enkelte mennesket. Målet var ikke en størst mulig oppslutning på kort sikt, men å synliggjøre og vise respekt for det store samspillet i naturen, og for menneskets forvalteransvar.