Hovedbilde: Kristian Ormset, 1976. «Såmannen» for mye av det som skulle spire og gro av initiativer innen økologisk landbruk. Foto: Privat
Gjennom tillitsskapende arbeid og kløktig dialog med ulike myndighetsinstanser bidro Ormset til at initiativer og organisasjoner ble tilgodesett med offentlige midler, og ikke bare til de virksomheter han selv var direkte involvert i. Det var først og fremst hans fortjeneste at Biologisk-dynamisk Forening og Norsk Økologisk Landbrukslag med tidsskriftet Jordvett kom på statsbudsjettet. Tilliten han fikk førte til at han i en tidlig periode også ble rådgiver ved tildeling av midler som var øremerket til økologisk landbruk fra Landbrukets Utviklingsfond (LUF). Med et oppkomme av ideer til å finne nye veier og vinne innpass på, kjempet han utrettelig for at hele «den økologiske familien» skulle med.
I 1980 var Kristian Ormset leder i Aure Bonde- og småbrukarlag, og samtidig med i en regional studiegruppe om alternativt landbruk. Gruppen møttes et par ganger i året, og hadde også deltakere fra Trøndelag. Dette var bønder som hadde lagt om til økologisk drift, hadde gårder under omlegging, eller som vurderte å starte omlegging. I ett av disse møtene lanserte Ormset ideen om å starte en egen forsøksring for økologisk landbruk. Et slikt initiativ skulle kunne gi et faglig grunnlag gjennom kontrollerte forsøk og dokumenterte resultater. Kunnskap skulle kunne formidles til praktiserende bønder gjennom et eget rådgivningsapparat med utgangspunkt i regionale og lokale forutsetninger. En egen forsøksring skulle bli en motivasjonsfaktor for alle som interesserte seg for økologisk landbruk.
Som en handlingens mann planla Ormset flere Oslo-turer med sikte på å komme i dialog med ledende personer i Bondelaget, Småbrukarlaget, Landbrukets Forsøksringer og i Landbruksdepartementet. For å synliggjøre engasjementet hadde han med seg en liste som viste 60 navn på personer som enten drev økologisk eller vurderte omlegging. Ormset ble møtt med alt fra dyp skepsis til oppriktig interesse. Det mest avgjørende var møtet med Hans Haga og Håkon Edvard Rundhovde, henholdsvis generalsekretær og avdelingsleder i Bondelaget. Haga hadde en sterk posisjon i norsk landbruk og et bredt kontaktnett. Han involverte Ottar Jamt, direktør i Norges Landbruksvitenskapelige Forskningsråd (NLVF). Møtet førte til at Haga oppfordret Ormset til «å reise hjem og organisere dere». Ormset ble senere invitert til å delta i en utredningsgruppe i regi av NLVF som resulterte i rapporten Alternativt jordbruk (1983). Rapportens tittel gjenspeiler en tid og en situasjon der fellesbetegnelsen økologisk ennå ikke var på plass. I rapporten ble det gitt anbefalinger om å etablere en egen forsøksring for alternativt jordbruk, og om å igangsette et eget forskningsprosjekt i samarbeid med Kvithamar forsøksstasjon i Trøndelag.