Hva er GMO, og hvorfor er det ikke tillatt i økologisk landbruk?
Genmodifiserte organismer (GMO) har fått genene sine forandret ved bruk av genteknologi. Økologisk landbruk unngår GMO totalt. Hvorfor er det slik?
Det finnes noen myter om økologisk mat og landbruk. Her kan du finne fakta.
Genmodifiserte organismer (GMO) har fått genene sine forandret ved bruk av genteknologi. Økologisk landbruk unngår GMO totalt. Hvorfor er det slik?
Du har kanskje hørt om de årlige forhandlingene mellom staten og bøndene. Men hva er egentlig jordbruksforhandlingene, og hvordan påvirker de forbrukeren og den norske økobonden?
Vet du hva økologi egentlig handler om? I denne artikkelen tar vi en gjennomgang av hva som ligger i begrepet “økologi”.
Norske myndigheter har bestemt at begrepet “økologisk” ikke skal benyttes om gjødsel- og jordforbedringsprodukter i Norge. Det betyr at Ø-merket jord og gjødsel ikke er å få kjøpt.
LocalFood er en app utviklet for at lokalmatprodusenter lettere skal få tilgang på forbrukerne. Appen skal gjøre det enklere å handle økologiske produkter.
Ønsker du å bruke jord uten kjemiske tilsetningsstoffer og rester av plantevernmidler må du lage jorden selv, sier hageblogger Maria Berg Hestad.
I våre naboland er offentlig innkjøp en viktig del av satsingen på økologisk landbruk. I Norge ligger vi langt bak, men sammen med organisasjonen Matvalget begynner flere fylkeskommuner å innse sin egen påvirkningskraft.
Når du handler mat, kan du velge å kjøpe økologisk mat. Hva vil det egentlig si og hvor kommer egentlig begrepet fra? “Økologisk” er som en fellesbetegnelse på et landbruk som har som mål å opprettholde et økologisk system i balanse.
Her er de fire økologiske prinsippene det er internasjonal enighet om.
Matviter og ernæringsbiolog Marit Kolby har nylig gitt ut boken Hva og når skal vi spise? I boken problematiserer hun bruken av sprøytemidler i konvensjonell matproduksjon, og anbefaler økologisk mat for å redusere nivåene av sprøytemiddelrester i kroppen.
I Norge er reglene for økologisk matproduksjon basert på et felleseuropeisk regelverk fastsatt av EU. Nå har EU gjort endringer i forskriften for økologisk matproduksjon, og i juni ble endringene tatt inn i EØS-avtalen. Hva betyr endringene for norsk produksjon av økologisk mat?