okologisk-jord-illustrasjon

Økologisk er klimasmart

En ny amerikansk studie viser at jord på økologiske gårder lagrer karbon lenger og bedre enn annen jordbruksjord.

Skrevet av Stiftelsen Norsk Mat den
Del denne siden

Det er forskerne på Northeastern University i Boston som mener at studien deres beviser at økologisk dyrking bygger opp et sunnere jordsmonn. Det igjen gjør at øko-landbruk kan være en del av løsningen i kampen mot global oppvarming.

Funnene deres blei publisert i tidsskriftet Advances in Agronomy 1. oktober, melder The Organic Center i en pressemelding.

44 prosent mer

De bygger på en av de største feltstudiene av denne sorten som er gjort noen gang. Over 1300 jordprøver fra hele USA er samlet inn. Så er ny teknologi brukt til å se på hvordan økologisk drift påvirker jordens evne til å samle opp karbon og holde den unna atmosfæren.

Det viser seg at jord fra økologiske gårder har hele 44 prosent mer humussyre – den komponenten i jord som isolerer karbon på lang sikt – enn jord som ikke drives økologisk.

Jordbruket er en av hovedårsakene til at karbon forsvinner fra jordsmonnet og at det blir mer av det i atmosfæren, ifølge The Organic Center, som viser til en studie fra det nasjonale vitenskapsakademiet i USA.

1387 jordprøver

Forskerne har fått økologiske bønder til å samle inn jordprøver, som så er sammenlignet med prøver som allerede fantes i dataene til det nasjonale jordsmonnprosjektet på Northeastern University. Sammenligningen av 659 økologiske og 728 konvensjonelle jordprøver viste at alle humuskomponentene fantes i større mengder i de økologiske prøvene.

– Denne studien er virkelig banebrytende, sier forskningsprogramdirektør Jessica Shade i The Organic Center. – Vi ser ikke bare på karbonmengden, men også på komponentene i jorden som har stabile lagre av karbon.

Shade mener at dette også er den første forskningen som har sett så bredt på jordsammensetningen på tvers av driftsformer og over hele USA.

 

 

 

Forstår mer

Jord som er rik på organisk materiale – fra mikroorganismer til planterester og kompost – gir sunnere avlinger og er mindre sårbar for tørke, understreker hun.

Jord fra økologiske gårder hadde 13 prosent høyere innhold av organisk materiale, 150 prosent mer fulvinsyre og altså 44 prosent mer humussyre. Ifølge studien har den 26 prosent høyere potensial for langtidslagring av karbon.

– Studien viser at det er klare, positive forskjeller, sier Carmen Fernholz fra Minnesota, en av de mange økologiske bøndene som har sendt inn jordprøver. – Jo mer vi forstår om innholdet i jordsmonnet, jo bedre kan vi overvåke, måle og opprettholde det, sier kollega Helen Atthowe i California.

okologisk-Jessica-Shade-jordforsker
Studien er banebrytende, mener forskningsprogramdirektør Jessica Shade. Foto: The Organic Center