okologisk-bastoy-fengsel-foto-inger-eide-nordseth

Humanøkologisk fengsel med langsiktig mål

På Bastøy fengsel bruker de naturen og dyra som hjelpemiddel i soningen.

Skrevet av Stiftelsen Norsk Mat den
Del denne siden

På idylliske Bastøy kan drapsdømte Jens Sverre Nystein (46) stelle dyra, være fritidsleder og spille gitar.  - Det var som å være på perm, de første måneden jeg var her, sier han.

Bølgene slår mot land og besøkende og ansatte blir fraktet ut dit med en liten båt fra Horten. Der er det et lite lokalsamfunn og gårdsbruk. Alle innsatte bor i egne bolighus . De driver økologisk jordbruk og produserer økologisk egg og kjøtt til eget bruk. Her soner 115 straffedømte og 70 ansatte har arbeidsplassen sin her.

 Fant tilbake til dyrene
I et skogholt går ca. 40 storfe av rasen Hereford. Jens Sverre stryker hånden på kuas hode og blir lysere i stemmen. Han prater ofte med dyrene.
- Jeg blir rolige med dyr og de dømmer deg ikke. Jeg har 17 års dom for drap. Jeg kom hit på Bastøy i november 2016.
- Her slipper du å gå rundt som en zoombie og bli som en robot. Vi må ta ansvar for å komme til middag selv, vi har arbeidsoppgaver, lager andre måltid selv og må sørge for at lønna rekker måneden ut, forteller han.

Her fant han tilbake til dyra som han var vant til å ha rundt seg da han vokste opp.
- Hjemme  i Vest-Bamble hadde vi travhester i 11 år, her har jeg funnet tilbake til meg selv, det er fantastisk.
I tillegg til dyra har Jens Sverre funnet tilbake til det kreative i seg.  Her får han flere inntrykk enn om han hadde sittet på en celle på 10 kvadrat. Han skriver og komponerer. Han spiller i bandet ”Skyldig som faen” og hvert år spiller de på Notodden Bluesfestival.
- Nå som vi ikke er i ”fengsel” lenger så har vi byttet navnet i ett av bandene til ”Rockn Roll Expresstrain”, forteller han.

Fra Telemark fengsel, avdeling Skien
Han tar en tur innom hestene. Der er det nylig kommet til et føll.
- Du liker å bli klødd du, sier han og stryker føllet og ler. Han har vært med både på å ta i mot lam og kalver i vår og tidligere år.
Han har sonet 6 ½ år i Telemark fengsel avdeling Skien og i tillegg har han vært innom Halden fengsel.
- Da jeg kom hit så var jeg så var jeg preget av brakkesyken. Det vil si at når jeg skulle på permisjon herfra første gang, så sto jeg og ventet på at moren min skulle låse opp døren for meg, sier Nystein. På Bastøy fikk han et nytt liv.
- Vi har frihetsberøvelse det er viktig å understreke og kan ikke romantiseres, men her lærer vi å tilpasse oss og kan gradvis fases ut i det normale livet.  Du må ta ansvar for deg selv, understreker Jens Sverre.

FRIHETSBERØVELSE: Til tross for at sjøen er mur, så  har de frihetsberøvelse som føles sterk. - men her lærer vi å tilpasse oss og kan gradvis fases ut i det normale livet, sier Jens Sverre Nystein. Foto: Inger Eide Nordseth.

Blir våre naboer
Fengselets visjon går ut på at de handlingene du gjør mot omgivelsene slår tilbake på en selv. Tom Eberhardt er fengselsleder ved Bastøy Fengsel.
- De som har sonet en dom, blir våre naboer når de kommer ut. Straffen er frihetsberøvelse, og at de ikke får være sammen med de menneskene de er glade i, sier Eberhart.

Humanøkologi
Knut Thujord er underverksmester og ansvarlig for husdyrbruket på øya. Siden 1997 har Bastøy fengsel jobbet for å bli verdens første humanøkologiske fengsel.

- Det er fantastisk å jobbe med folk som behøver å finne mestringsfølelse. Vi bruker naturen og dyra som et godt hjelpemiddel.
Fengslet har økologisk jordbruk og økologisk matvareproduksjon. De sorterer eget avfall og produserer gjødsel. Seks Dølahester brukes blant annet på jordet, til transport av avfall og til varetransport, så er de gode miljøskapere. Faktisk en av de viktigste de har, forteller Thujord.
- Vi har debiogodkjenning på alt, unntaket er fotballbanen vår, forteller Thujord.
Han forteller at den spesielle kontakten de straffedømte får med dyr gjør noe spesielt med dem.

I tillegg søker de at de innsatte får meningsfulle arbeidsoppgaver på de ulike avdelingene der. Alle har aktivitetsplikt.
- De får gradvis opplæring når de kommer. Noen har som mål å lære noe helt nytt under soningen. Mestringsfølelsen står i fokus. Mange har kanskje aldri opplevd mestring før de kom hit, avslutter Knut Thujord.