Rema-egg

Sikrer maten med økologisk

Noen ganger får du ikke det du tror – mange jukser med maten. Rema 1000 bruker økologisk mat som verktøy mot matjuks.

Skrevet av Matmerk den
Del denne siden

Husker du lasagnen med hestekjøtt? Kanskje du til og med hørte om det økologiske kjøttet i Sverige som viste seg hverken å være økologisk eller svensk? Matjukset brer om seg, og ikke all maten i hyllene inneholder det som står på emballasjen.

Må ha kontroll

For butikkjedene er det en vanskelig jobb å sørge for at kundene kan være sikre på at de får det de betaler for.

– Matjuks blir et større og større element for oss, sier Marna Kotte, som er kvalitetssjef for egne merkevarer i Rema 1000. Hun sier det som det er:

– Vi har ikke noe ønske om å havne på forsiden i nasjonale eller regionale medier fordi vi har glemt å ta vare på forbrukeren vår. Vi må ha kontroll på dette, også.

Strenge øko-krav

Rema bruker kunnskapen fra den økologiske maten for å hjelpe til med å unngå matjuks.

– Vi satser mer og mer på økologiske næringsmidler. Økologiske produkter stiller mye strengere krav til oss internt. Hvis produsentene påstår at dette er økologiske produkter og merker dem som det, da skal vi være sikre på at det er riktig, fastslår hun. 

Sertifisering

Rema begynner snart å kreve GFSI-sertifisering av alle som leverer mat til butikkene i kjeden. Det betyr at alle må ha et sertifikat fra uavhengige kontrollører på at rutinene er på plass, slik at maten eller drikket inneholder det som står på etiketten.

– Det skal ikke være nødvendig for oss å reise rundt og snu hver stein. Det skal vi sørge for at andre har gjort for oss. Men det er en lang vei fra råstoffet og ut til forbrukerne våre. Vi har ansvaret for at kvaliteten blir tatt vare på hele veien, sier Marna Kotte.