Prisdryss til to økologiske oster under oste-VM

Prisdryss til to økologiske oster under oste-VM

I november gikk World Cheese Award av stabelen i Wales. To av de tre norske ostene som vant “super-gull”-medalje er økologiske.

Hva er økologisk mat
Skrevet av Siri Stensland den
Del denne siden

I starten av november deltok Norge på World Cheese Award i Wales. Av totalt 4434 oster fra 42 land, oppnådde hele 41 norske oster premiering.

 

I tillegg til VM-tittel, gis «Super Gold» ut til den osten som «vinner bordet» ved å være dommernes favoritt. I år var det tre norsk oster som fikk denne gjeve prisen; Rørosblå fra Eggen Gardsysteri SA, Raudberg fra Himmelspannet AS og Rød ku fra Thorbjørnrud Ysteri AS.


Av de tre norske ostene som vant «super-gull»-medalje er to økologiske: Raudberg fra Himmelspannet og Rørosblå fra Eggen Gardsysteri.

- En bekreftelse på at vi gjør mye riktig

Marius Eggen er leder i Eggen Gardsysteri i Vingelen i Tolga kommune. Hans foreldre startet prosessen med å legge om til økologisk drift i 1991, og i 1995 ble garden godkjent som økologisk gardsbruk. 

 

Eggen forteller at de synes det er helt fantastisk at en av sine oster har kommet på finalebordet i et VM med over 4400 oster. 

 

- At ost fra et økologisk melkebruk med 18 kyr i en liten bygd som Vingelen med 500 innbyggere kan hevde seg i konkurranse med så mange andre, sier mye om kvaliteten som ligger bak norsk landbruksproduksjon og lokalmat. Bekreftelsen på dette er det medaljeskredet norsk ost fra både små og store ysterier har stått for de siste årene i oste-VM, forteller han. 

 

Eggen påpeker at den gjeve prisen betyr at de har fått en bekreftelse på at de gjør mye riktig.

− Det gir også troverdig markedsføring, da dette er det nærmeste vi kommer en objektiv bedømming av de produktene vi lager. Det er også en veldig god motivasjon til å jobbe på videre med å produsere norsk mat, utdyper han.
Prisdryss til to økologiske oster under oste-VM
Rørosblå fra Eggen Gardsysteri vant "supergull" under World Cheese Award 2022. Foto: Tore Hilmarsen/Arbeidets Rett.

- Stor stas å vinne premier for vårt lille ysteri

Janne Trandem er daglig leder i Himmelspannet - et lite, lokalt ysteri i Hemsedal. Hun forteller at det betyr mye for deres lille ysteri å vinne premier. 

 

I forbindelse med årets oste-VM sendte de inn to oster. At de nå har vunnet “super-gull”-medalje for sin økologiske rødkittost Raudberg, er ifølge den daglige lederen ekstra stas. 

 

- At Raudberg er en av verdens 98 beste oster i konkurranse med over 4400 oster er jo bare helt fantastisk. Det faktum at vi også vant sølv for Solglad, den andre osten vi sendte inn, er selvsagt noe vi er veldig stolte av. 

 

Fremover har de planer om å bygge ut ysteriet. Ifølge Trandem håper de å være ferdig med utbyggingen i løpet av første kvartal neste år.

− Det å vinne priser gjør jo at man ser lyst på fremtiden. Vi har troen på at vi vil selge enda mer ost fremover, utdyper hun.
Prisdryss til to økologiske oster under oste-VM
Raudberg fra Himmelspannet vant også "supergull" under World Cheese Award 2022. Foto: Isabel Müller Eidhamar

- Et osteland i verdensklasse

Norge deltok på Oste-VM for første gang i 2011, men var den gang kun representert av Tingvollost fra Nordmøre. 


I år deltok Norge med 82 ulike oster fra 19 ysterier. At halvparten av de norske ostene som deltok i årets oste-VM oppnådde premiering, befester ifølge landbruks- og matminister Sandra Borch Norges posisjon som et osteland i verdensklasse.
− Det er bare å ta av seg hatten og gratulere alle de norsk prisvinnerne fra VM i Wales. Norsk gardsost og alle de kreative og dyktige medlemmene deres har vært fyrtårn i den sterke utviklingen for norsk lokalmat, sier landbruks- og matminister Sandra Borch.