Mølleren Sylvia er årets vinner av Debioprisen

Mølleren Sylvia er årets vinner av Debioprisen

Mølleren Sylvia samarbeider med småskala bønder som har spesialisert seg på økologisk og biodynamisk landbruk. Mandag mottok de den gjeve Debioprisen.

Hva er økologisk mat
Skrevet av Siri Stensland den
Del denne siden

Under Matprisen 2022 - Norges viktigste matpris - var det Mølleren Sylvia som stakk av med Debioprisen. Kolonialen har Debios valørmerke i gull, noe som betyr at de selger over 90 prosent økologiske varer. 

 

Daglig leder i Mølleren Sylvia, Elisabeth Tollisen, uttrykte stor glede da hun mottok prisen. Hun benyttet samtidig anledningen til å komme med et par ord til de som satt i salen:

− Jeg tror mange av oss som er her i kveld har til felles at vi jobber hardt, er stae og unngår snarveier. Det koster. Hvis vi vil gjøre minst mulig skade på denne planeten, og også starte å reparere den, vil det kreve mye av oss. En ting jeg er sikker på er at vi fremover trenger flest mulig hender til å produsere sunn mat og sunne økosystemer, sier Tollisen.

Kort vei fra bondens åker til butikkhylla i byen

Mølleren Sylvia holder til i Oslo, og omtaler seg selv som “en landhandel midt i byen”. 

 

Kolonialen som har solgt lokalt, sesongbasert, økologisk og biodynamisk mat direkte fra bonden siden 2015, er et bånd mellom fortid og fremtid. De har overlevd i et beinhardt marked hvor det er få andre uavhengige aktører. De har skilt seg ut med tydelige meninger, en smittende matglede og stø kvalitetskontroll. 

 

Kolonialen i Homansbyen jobber hardt for å unngå matsvinn, har et rikt utvalg i løsvekt-varer, og bruker lite unødvendig emballasje. 

 

Hos Mølleren i Sylvia går kvalitet og bærekraft hånd i hånd. Veien fra råvarene på bondens åker til butikkhylla i byen er kort. 


Les mer: Dette er de nominerte til Debioprisen 2022

Restauranten K2 “årets kjøkken”

Under Matprisen 2022 var det også flere andre økologiske aktører som stakk av med priser. 

 

Prisen for “årets kjøkken” var det restauranten K2 som stakk av med. K2 er en restaurant som setter høye krav til bærekraften på mat og drikke. De har tydelige regler for hva og hvordan de skal handle inn varer og hvordan dette presenteres for gjestene, noe som krever kreativitet på kjøkkenet. 

 

Utover å presenteres lekkert og smake godt, skal maten og drikken være råvare- og sesongbasert. K2 har Debios valørmerke i sølv, noe som betyr at over halvparten av maten og drikken restauranten serverer er økologisk.

Mølleren Sylvia er årets vinner av Debioprisen
Prisen for “årets kjøkken” gikk til restauranten K2 under Matprisen 2022.

Virgenes Gård ble “årets produsent”

Prisen for “årets produsent” var det den økologiske gården Virgenes gård som vant. Gjennom mange år har de hatt et ønske om å drive stadig mer miljøvennlig, og med stadig høyere krav til dyrevelferd har de vært ledende. 

 

På gården er allsidig dyrehold og planteproduksjon i godt samspill. Dyrene beiter, bearbeider og gjødsler jorda, og gjør den fruktbar for grønnsakene som i sin tur etterlater røtter til dyrene igjen. 

 

Andelslandbruk som de også driver med er en bro mellom bonde og forbruker, og gir oss en snarvei til selvforsyning. 

 

Det nyeste på gården er satsingen på mer bærekraftig hønsehold. Landhøna får beite fritt ute på markene, ingen dyr kasseres og ved hjelp av mobile slakteri reduseres lidelse ved livets ende

Mølleren Sylvia er årets vinner av Debioprisen
Virgenes gård vant prisen for “årets produsent”.