Dette er de nominerte til Debioprisen 2022

Dette er de nominerte til Debioprisen 2022

Den 14. november går Matprisen av stabelen for niende gang. Vi har tatt en prat med de tre nominerte til årets Debiopris, som alle er nominerte til prisen for første gang.

Hva er økologisk mat
Skrevet av Siri Stensland den
Del denne siden

Hvert år siden 2014 har Matprisen løftet fram og hedret bønder, produsenter, kokker og formidlere som tenker bærekraft og miljø når de jobber med mat. Dette året er intet unntak. 

 

Debioprisen utgjør én av sju priskategorier, og det er tre aktører som nomineres til prisen hvert år. Det viktigste kriteriet for å være nominert til Debioprisen at det er snakk om en aktør som strekker seg langt i sitt arbeid innen økologisk produksjon, foredling og servering. 

 

Det blir også lagt vekt på om det er en aktør som aktivt bruker Ø-merket og/eller Debios valørmerker i sin formidling og kommunikasjon, og at aktøren aktivt formidler kunnskap og inspirasjon rundt økologisk matproduksjon.

- Nominasjonen motiverer til videre innsats

En av de tre nominerte til årets Debiopris er kolonialen Mølleren Sylvia. Den holder til i Oslo, og samarbeider med småskala bønder som har spesialisert seg på økologisk og biodynamisk landbruk. 

 

Elisabeth Tollisen, daglig leder i Mølleren Sylvia, synes det er viktig at produsenter og formidlere av økologisk og bærekraftig mat blir løftet frem. 

 

Tollisen mener valget om økologisk landbruk burde være enkelt, men at industrilandbruket får lov å ødelegge livsgrunnlaget til våre etterkommere med monokultur, sprøytemidler og overdreven bruk av mineralgjødsel.

− Norge ligger skikkelig på etterskudd når det gjelder økologisk landbruk. Matprisene er med på å vise at det er mulig å drive økologisk og lønnsomt også i Norge. Derfor setter vi stor pris på nominasjonen. Det har vært mye og hardt arbeid i løpet av de syv årene vi har holdt på, og nominasjonen motiverer til videre innsats, sier hun.
Dette er de nominerte til Debioprisen 2022
Elisabeth Tollisen, daglig leder i Mølleren Sylvia, synes det er viktig at produsenter og formidlere av økologisk og bærekraftig mat blir løftet frem.

Ønsker å bidra til å være selvforsynte i distriktet

Den andre kandidaten som er nominert til Debioprisen er Gullimunn. Dette er en aktør som består av fem gårder i Innherred i Trøndelag som dyrker, maler og selger økologisk urkorn til lokale trøndere og landet for øvrig. 

 

Utviklingsleder i Gullimunn, Torunn Hernes Bjerkem, påpeker at de støtter Debio og alle verdiene som ligger bak det økologiske tankesettet hundre prosent. 

 

- Alle våre produsenter er debiogodkjente, og det er viktig at alle Gullimunns produkter er rene og økologiske. Vi vet at Debio hvert år er ute og kontrollerer samtlige økoprodusenter i hele landet, så at vi er nominert til akkurat denne prisen er faktisk ganske så gjevt, sier Bjerkem.

 

Anna Linde driver gården Fulseth sammen med Egil Haugsten, som er en av de fem gårdene som utgjør Gullimunn. Hun påpeker at selv om jobben Gullimunn gjør kanskje ikke gir det viktigste resultatet her og nå, gjør de en viktig jobb som samfunnet vil få stor glede av i framtiden.

Dette er de nominerte til Debioprisen 2022
Utviklingsleder i Gullimunn, Torunn Hernes Bjerkem, påpeker at de støtter Debio og alle verdiene som ligger bak det økologiske tankesettet hundre prosent.

Anser nominasjonen som en stor anerkjennelse

Den tredje og siste nominerte til årets Debiopris er salat- og grønnsaksprodusent Hørte gård i Sylling ved Tyrifjorden. De som har som visjon å være Norges beste på økologiske grønnsaker dyrket i levende jordsmonn.

 

Anders Hørthe, ansvarlig for Hørte gård, forteller at han tidligere har vurdert prisen som en utmerkelse til personer og bedrifter som har en sjel for økologi.

 

- For oss som tar Hørte Gård inn i fremtiden er nominasjonen til Debioprisen en anerkjennelse for å bygge vår satsning og drift på bærekraftige prinsipper. Jeg har tro på at flere ser at vi gjør grep i dag med langsiktige mål på Hørte Gård, sier Hørthe.

 

Han forteller at han går på jobb hver dag med et mål om å etablere en robust gård som baserer driften på deres ressurser, og som innfrir etter tidens markedsadgang og forbrukerbehov.

− Hørte Gård skal til enhver tid være omstillingsdyktig og modig i sine valg. Dette er uten tvil et evighetsarbeid hvor vi skal overlevere en drift til en neste generasjon som kan ta egne valg etter sin interesse, avslutter han.
Dette er de nominerte til Debioprisen 2022
Den tredje og siste nominerte til årets Debiopris er salat- og grønnsaksprodusent Hørte gård i Sylling ved Tyrifjorden.