okologisk-bokashi-foto-ine-vik

Bokashi – å fermentere matavfall

-Om du ikke har varmkompostbeholder eller uteareal, eller vil prøve noe nytt, anbefaler jeg gjerne bokashi, skriver gjesteblogger Ine Vik.

Skrevet av Stiftelsen Norsk Mat den
Del denne siden

Om du ikke har varmkompostbeholder eller uteareal, eller vil prøve noe nytt, anbefaler jeg gjerne bokashi!

Bokashi er allerede kjent for mange. Likevel har jeg lyst til å dele mine erfaringer om metoden. Det er artig, og forholdsvis enkelt. Bokashi synes å være et godt alternativ til den mer etablerte kald – og varmkomposteringen. 
Først: Bokashi er en måte å kompostere, eller egentlig fermetere, matavfall. Alt matavfall kan brukes, og man må derfor ikke ta hensyn til sortering. For meg er det den aller enkleste måten å kompostere, da jeg ikke har plass til alternativene. 

Prinsippet går ut på la matavfallet bli nedbrutt av effektive mikroorganismer. Disse er en blanding av gjær og bakterier, og setter i gang en gjærings- eller syrningsprosess i avfallsdunken. Her brytes matavfallet ned, uten at det skjer noen forråtnelse. Slik unngår man lukt og særlig tap av næringsstoffer. Prosessen er nokså rask, og du har næringsrik jord på noen uker. Artig, ikke sant?

Hvordan det gjøres

Jeg bruker en vanlig bøtte med lufttett lokk hjemme, men det finnes også egne bokashibøtter. Disse har dobbel bunn eller tappekran, og kan slik sile ut væsken fra komposten. Om du bruker en vanlig bøtte, kan det være lurt å legge litt avispapir i bunn, slik at dette kan absorbere noe av væsken.
Deretter trenger du mikroorganismene. Jeg har brukt bokashistrø, som er et strøssel basert på hvetekli og bygg, iblandet mikroorganismene. Når du skal begynne, strør du et par skjeer i bunnen av bøtta eller over avispapiret – og du er i gang. 

Bokashibøtta kan fylles med alt av matavfall. Jeg ville imidlertid vært litt forsiktig med avfall som inneholder mye væske, og suppe. Bokashibøtta må stå innendørs, og prosessen trenger en relativ stabil temperatur. Det er også en fordel om den utsettes for så lite luft som mulig. Derfor har jeg kun foret bøtta én gang daglig, og heller samlet opp matavfall i en annen bøtte i løpet av dagen. Jeg har hatt min bokashibøtte på kjøkkenet, og har ikke vært plaget av lukt. Likevel hører jeg at noen synes det kan lukte litt, så her må man prøve seg litt fram.

Når bøtta er full, behøver innholdet å hvile. Jeg har latt bøtta stå med lokket på innendørs i to uker, dette er også det produsentene anbefaler. 
Etter hvileperioden, er det bare å introdusere bokashien for jord. Om du har kompostbinge eller jordfabrikk, kan du tømme den der, men den kan også tømmes rett i jorda. Uansett hvor du deponerer innholdet, må det dekkes av jord – ca. 15 centimeter. Bokashien er nemlig ikke ferdig kompostjord når den kommer ut av bøtta, og behøver tid under et topplag med jord. Du kan så etter cirka to uker. Nå som vinteren er over oss og det siste alternativet er litt tricky, kan du lage en jordsekk. Tøm bøtta over i en sekk, fyll på jord og la stå. Min sekk står på balkongen! På grunn av de lave temperaturen, er det lite action i sekken, men når våren kommer snikende på, starter prosessen igjen. 

Hvorfor kompostere?

Kompostering er topp, uansett hvilken metode man bruker. Hver metode har fordeler og ulemper, men i alle tilfeller har både hagen din og miljøet godt av kompostjord.  Resultatene er gode uansett metode, og du unngår transport og torv. Torv er en miljøversting , og er ikke på langt nær like næringsrik som egenprodusert jord. God kompostering!
 

-    Bokashien blir ikke nedbrutt igjennom forråtnelse. Jeg styrer unna å legge råttent materiale i bøtta.
-    Noen matvarer inneholder mye væske. Siden bøtta jeg bruker ikke har noen tappemekanisme, lar jeg matvarer med mye vann renne av litt før jeg legger dem oppi. 
-    Bokashien er langt fra jord når den har stått og hvilt i bøtta. Det er heller ikke men ingen, men for å unngå for store klumper, kan man kutte store matvarer i biter før de kastes oppi.
-    Jeg erfarer ikke bokashi som luktfritt. Vær derfor bevisst på at bøtta kan lukte – men mer syrlig enn råttent. Det foregår tross alt ”sylting” der inne! Om det lukter råttent, har noe gått galt. 
-    Du kan lage ditt eget serum og strø, for eksempel med denne oppskriften

- Hittil er jeg fornøyd med bokashi. Jeg liker at det er enkelt og kan gjøres uten å ta særlige hensyn til plass. Den største ulempen for meg, er at det ferdige produktet jo ikke er helt ferdig, og at man på vinterstid derfor må finne et alternativ for å grave det ned. Jeg har jordfabrikk og jordsekk. Det kan også være verd å tenke på at man hele tiden er avhengig av bokashistrø. Dette er ingen stor utgift, men den følger med.
-    Usikker på om bokashi er noe for deg, men liker å eksperimentere? Test ut vermikompost – kompostering med mark.