okologisk-andrew-mcmillion-foto-marit-lundby

Tekst og foto: Marit Lundby

 

 

 

Ubalansert

- Vi levde med for mye jobb, i en usunn og ubalansert verden. Det eneste som teller der er symboler, sier Andrew.

 

Derfor kjøpte paret i 2009 sitt eget, økologiske småbruk på Årnes i Viken.

 

– Vi ville gi sønnen vår en oppvekst i nærhet til naturen, samtidig ville vi gjerne bli mer selvstendige og dyrke våre egne grønnsaker, forteller han.

okologisk-drivhus-andrew-mc-million-foto-marit-lundby

75% selvberget

Inne i sin 300 kvadratmeterstore veksttunnel, og i hagen utenfor, er Andrew i ferd med å gjøre naturen til en essensiell del av sitt eget og familiens liv.

 

 

– I dag er vi selvforsynt med en rekke grønnsaker hele ni måneder i året. I 2020 er målet mitt at vi skal dekke alle 12 måneder med selvdyrkede matvekster, smiler han og drar opp en villfaren kvekekvast fra en kasse med salat.

okologisk-foto-marit-lundby

Orden i systemet

– Jeg har lært av naturen gjennom konstant interaksjon, fordi det er noe helt annet å ta vare på - og være en del av - et økologisk system, enn kun å observere det.

 

Jeg er opptatt av å inkorporere naturen i eget liv ved spise den, være i den og skape orden i det økosystemet som jeg er en del av, sier han.

okologisk-lok-fjellmelde-foto-marit-lundby

Klima og mangfold

– Vi har en ekstrem temperaturforskjell i nord, noe som gjør at vi kan dyrke veldig få planter. Derfor bør vi bruke og bevare de vekstene som faktisk har tilpasset seg dette klimaet.

 

Dessverre utryddet den grønne revolusjonen mellom 70 og 80 prosent av kultivarmangfoldet vårt, men jeg jobber nå for å bevare og dyrke eldre sorter.

 

Både fordi biologisk mangfold er viktig, men også fordi det er sorter som enklere lar seg dyrke i nord, forteller han.

 

Her er Fjellmelde og løk i skjønn forening. Andrew samplanter løk i nesten alle bedd fordi de verken bruker mye plass eller tar for mye sollys.

okologisk-mangfold-gartneri-foto-marit-lundby

Begynn enkelt

Andrew foreslår at man begynner med enkle planter hvis man er i startskuddet med å dyrke sin egen mat. - Bønner, alt i amarantfamilien, løk og hvitløk er gode familier å begynne med, sier han. Her blomstrer jordbærspinat, fjellmelde og russisk rød grønnkål. 

 

Les hele saken og følg artikkelserien Den spiselige hagen på Økologisknorge.no