okologisk-arugula

Hva skjer i jorda nå?

En statusoppdatering i mikroperspektiv.

Skrevet av Ine Vik den
Del denne siden

Våren har ankommet, og de mest ivrige står allerede med jord til albuene. Insekter kryper på ny opp fra hvor enn de har vært siden sist, og hageentusiaster og dem som lever av jorda vet hvor viktige mange av dem er. Men hva har de gjort denne vinteren, og hva skjer akkurat nå?

Mange bønder og hobbygartnere vet å sette pris på jordas mikroliv. Mikrolivet og dets rolle i økosystemet er ofte et argument for dem som velger å dyrke økologisk, og det er verd å sette seg inn i hva som egentlig skjer der nede i molden. Men hva er det som skjer i kornåkeren og kjøkkenhagen – akkurat nå? Jeg tok kontakt med Tone Birkemoe, professor i entomologi - dette er hva hun fortalte meg:

Spretthalenes spretthaleløp

Noen er tidligere ute enn andre. Spretthalene, tallrike millimeterlange insektslekninger, begynner å vandre oppover i snøen lenge før den har forsvunnet. Slik starter årets spretthaleløp. Skapningen har pigger på springgaffelen, og hopper flere hundre meter i døgnet! Det kan være titusenvis på én kvadratmeter, og dersom du tråkker over dem på ski, blir sporene lilla av spretthalemos.


Spretthalene er gode eksempler på hvordan små dyr man kanskje ikke kjenner til, likevel kan spille en stor rolle. Edderkopper – som man kanskje heller ikke er for vennlig innstilt til, spiser store mengder bladlus, men de behøver også spretthaler i dietten. Spretthalene er i tillegg viktige nedbrytere av plantemateriale.

SE FILMEN OM HVORDAN VÅR EGEN HELSE HENGER SAMMEN MED MIKROLIVET I JORDA

 

Insektene våkner fra dvalen

Mange insekter som vanligvis holder til annensteds, overvintrer i jorda. Sommerfugler, barkbiller og mange andre benytter seg av den på vinterstid, og begynner nå å røre seg og flytte ut. Andre insekter våkner fra dvalen, og utnytter vårvarmen så godt de kan. Tenk på en maurtue hvor maurene soler seg i sola på en varm vårdag. De fleste maur overvintrer i jorda, varmer seg opp på toppen av maurtuer når de får sjansen om våren, og varmer opp tua ved å vandre nedover.

Og ja - insekter går i dvale. Ikke på samme måte som bjørnen og pinnsvinet som holder seg varme vinteren igjennom – insektene holder jo stort sett samme temperatur som omgivelsene sommer som vinter. Løsningen blir å grave seg ned i jorda. I jorda finner de et lunt miljø med stabil temperatur, selv midt på vinteren. Flere insekter produserer frostvæske før vinteren. Dette gjør de fordi det for all del ikke må dannes is inni kroppen – skulle det skje, er de ferdige. Med frostvæske kan de klare minus 40, noe det sjelden blir uansett.

Men det er liv hele året

Selv om det begynner å røre seg om våren, er det ikke slik at alt livet ligger brakk under sørpa, selv midtvinters. I arktiske og alpine områder har man funnet at mikroorganismene i jorda er aktive under snøen i løpet av vinteren. Mengden (biomassen) av mikroorganismer er høyest på senvinteren for deretter å synke raskt i det våren kommer og temperaturen stiger til over frysepunktet. På disse stedene er mye av nitrogenet bundet i mikroorganismer gjennom vinteren, og dette ”nitrogenlageret” er viktig for plantenes næringsopptak i vekstsesongen.


I mer tempererte områder, der snølaget er betydelig tynnere, tyder mye på at dette mønstret er annerledes. Det er ingen stor mengde nitrogen eller mikrobiell biomasse som plantene kan kaste seg over på våren, og i tillegg mindre mikrobiell aktivitet gjennom vinteren. Egentlig bør snølaget være bortimot 30 cm for å få en virkelig god og isolerende effekt,  men slik er det jo ikke alltid. Du kan derfor regne med at ting har skjedd i kornåkeren, kjøkkenhagen og plenen i parken der du bor, selv i de mørkeste, kaldeste periodene hvor man skulle tro alt lå øde. 

Dersom du ble nysgjerrig og vil lese mer, anbefaler jeg bloggen til Insektøkologene ved NMBU – Norges miljø –og biovitenskapelige universitet