Sjurstua økologiske gård i Molde

Drevet av skaperglede

Av Rose Bergslid. Medvirkende Vegard Botterli

Marie og Simo ble leie av bylivet og begynte som gründere av økologisk lokalmat som de selger rett til kunden. Drivkraften deres er skaperglede.

Økologiske Tirolerfe på utmarksbeite

 

Ti år og tre barn senere har ekteparet Teigland klart kunststykket å etablere sin egen økologiske verdikjede med produksjon, foredling og salg av kjøtt og honning .   

- Nærhet til natur var viktig for oss. Fjorden og fjella. I tillegg ville vi ha god plass til kjøkkenhage for å dyrke våre egne grønnsaker.

Et sterkt ønske om å produsere sin egen økologiske mat førte til at kjøkkenhagen etter hvert ble utvida med noen sauer. Så blei det flere sauer, ammekyr og bier.

Marie Teigland foran gården
Salsiccia pølse

 

Lær av andre før du starter

For Marie har det vært viktig å lære av andre for å komme dit hun er i dag. Dette er den beste måten å unngå grunnleggende feil i oppstarten, og undervurdere arbeidsmengden.

- Reis rundt og besøk folk som driver med det du vil starte opp med, fortsetter Marie. Se og lær av deres erfaringer på godt og vondt. Ikke lag et produkt bare fordi du tror markedet vil ha det. Lag et produkt du brenner for. Det er da resultatet blir best. Skaff deg kunnskap og delta på kurs.

- På en tur til min manns hjemplass i Italia stakk vi innom den lokale slakteren. Der fikk vi være med og se hvordan han laget den tradisjonelle håndverkspølsa «Salsiccia.» Det var der jeg fikk inspirasjon til å prøve ut noe tilsvarende med egne råvarer hjemme i Norge, for å se om dette var noe for norske ganer.

Etter opplæring hos den lokale slakteren dro Marie hjem til Norge og testa ut den italienske oppskriften med egne norske råvarer. Produktet ble en stor suksess, og i dag selges alt hun rekker å produsere direkte til kunden.

Økologisk spælsau

 

Hardt arbeid og lange dager

Til tross for et glødende engasjement, skaperkraft og mye energi legger ikke Marie skjul på at det har vært mye arbeid. Foreløpig gir ikke drifta nok utkomme til å lønne en av dem på heltid, så begge har arbeid utenfor gården. Med tre barn, gårdsdrift, videreforedling og jobber er det vanskelig å få tiden til å strekke til.

-  Det å være tett på runddansen i naturen og skape produkter som bidrar til gode opplevelser. Men det er også tunge dager. Når alt går galt, utstyret ikke fungerer og tida ikke strekker til. Du kan ikke bare stenge døra og sykemelde deg i denne bransjen. Jobben må gjøres.  

Økologiske tirolerfe skal gå på beite
Marie Teigland økologisk gårdsdrift

 

Med dyra i sentrum

Økologisk drift og god dyrevelferd har alltid vært viktig for bøndene på Sjurstua.

– For oss handler det om "føre var"-prinsippet. Vi vet ikke langtidseffektene av alle sprøytemidlene vi får i oss gjennom maten.

Dyra på gården har tilgang til et nytt, luftig løsdriftsfjøs bygget i tre og med halmseng. De kan gå på uteareal hele vinteren når været tillater det, og om sommeren er både sau og storfe på utmarksbeite.

Gården har beiterett i et gammelt seterområde. Hytteutbygging har ført til at beitinga med storfe og sau har noen utfordringer.

- «Alle» ønsker at dyra skal beite i utmarka – så lenge dyra ikke beiter rundt hyttene deres eller på stiene for Stikk Ut-turene deres. Det er ikke så rent sjelden vi driver med diplomatiarbeid om sommeren. Men stort sett går det greit, sier Marie med et smil.

Les hele saken og se film på Agropub